Rezultate și noi activități, în cadrul expoziției “Un viitor pentru trecut”, deschisă la Muzeul de Arheologie din Mangalia

0
892

COMUNICAT DE PRESĂ.

Direcția Cultură și Sport Mangalia, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, derulează, la Muzeul de Arheologie ”Callatis”, expoziția inovativă și interactivă „Un viitor pentru trecut”, dedicată publicului de toate vârstele.

Tematica expozițională vizează trei direcții:

 • prezentarea materialului numismatic, epigrafic și sculptural, de o valoare patrimonială
  deosebită, restaurat și clasat în cadrul proiectului;
 • reconstituirea virtuală a unui templu antic din elemente arhitectonice și sculpturale
  aflate în colecția muzeului callatian, ce constituie componenta inovativă a proiectului
  expozițional;
 • explorarea a 20 de exponate muzeale scanate 3D și reconstituite virtual, constituie
  componenta interactivă a expoziției.

În vederea creșterii gradului de atractivitate a ofertei muzeale și valorificarea potențialului
turistic și cultural al zonei, în cadrul expoziției, muzeul organizează ateliere educative de
modelaj în lut și de croitorie fără ac. Scopul demersului este readucerea în actualitate a unor tehnologii vechi, specifice comunității și atragerea publicului tânăr către istorie, arheologie și artizanat.

În data de 15 septembrie 2021, Muzeul de Arheologie Callatis va fi gazda celei de-a 10-a ediții a Școlii de Vară de Medii Virtuale (creatiVE) organizată de Universitatea Ovidius din Constanța, prin Laboratorul de Cercetare în domeniul Realității Virtuale și Augmentate (CeRVA), din cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Evenimentul va avea loc online și se adresează tuturor elevilor și studenților interesați de aplicarea realității virtuale în reconstrucția virtuală a unor artefacte arheologice descoperite în Dobrogea. Înregistrarea la eveniment se realizează online, pe site-ul http://creative.cerva.ro/, unde pot fi, de asemenea, consultate informaţii suplimentare despre proiectul creatiVE.

Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic
și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului ROCULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, este implementat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, serviciul Muzeul de Arheologie, în calitate de Promotor de proiect și Universitatea „Ovidius” din Constanța, în calitate de Partener.

Valoarea totală a proiectului este de 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 Euro,
reprezentând 100% din costurile totale eligibile. Obiectivul general al proiectului vizează
îmbunătățirea managementului cultural, iar obiectivele specifice sunt: consolidarea
sustenabilă a echipei muzeului, valorificarea patrimoniului cultural prin realizarea unor expoziții inovative, cu bunuri culturale clasate și restaurate și creșterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde Euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde Euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de
Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și
sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai mult detalii sunt disponibile pe www.eeagrants și www.ro-cultura.ro.

Manager proiect,
Tatiana ODOBESCU.


Mangalia News, 03.09.2021.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply