Liviu Nicolaescu, profesor de matematică în SUA: „La începutul anilor ’90, studentul american ştia cât elevul de a VIII-a din România“

0
858

Matematician cunoscut şi apreciat peste Ocean, Liviu Nicolaescu predă la Universitatea Notre Dame din Indiana de mai bine de 20 de ani. La începutul carierei sale şi-a dat seama că studenţii americani din primul an nu ştiau nici măcar algebra de bază, însă, pe măsură ce avansau în materie, acest lucru se schimba – doar cei foarte harnici şi inteligenţi treceau mai departe.

Absolvent al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în 1987, Liviu Nicolaescu (57 de ani) a plecat la scurt timp după decembrie 1989 în Statele Unite ale Americii. A avut şi puţin noroc, aşa cum recunoaşte, pentru că americanii l-au susţinut de la început şi l-au ajutat să se integreze în cultura şi, mai ales, în sistemul lor de educaţie. Azi, după trei decenii trăite în America, este unul dintre cei mai apreciaţi geometri.

„Eram ca a treia înfăţişare a lui Hristos. Nu mai văzuseră oameni de după Cortina de Fier. Apăruseră la Iaşi anunţuri pentru doctorat în Statele Unite, dar aveau şi o taxă de înscriere de vreo 40 de dolari. Am vrut să o trimit şi nu se putea trimite, sistemul bancar era aşa cum era pe atunci şi m-au luat aşa, pe ochi frumoşi. Am luat nişte scrisori de recomandare de la nişte profesori din Iaşi şi am dat un test de engleză cu răposatul Leon Leviţchi – era profesor important de engleză la Iaşi. Am dat testul cu o zi înainte să decolez, deci m-au primit pe încredere.  Când am deschis gura şi au văzut că ştiu să vorbesc, mi-au zis că nu erau siguri dacă vorbesc limba engleză şi se gândiseră deja cum să facă să mă înveţe cât mai repede. De fapt, m-au aşteptat la aeroport, în Detroit, cu un translator“, rememorează profesorul.

Contnuarea în adevarul.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply