Arsurile la stomac – de ce apar si cum scapi de ele

0
587

farmec.ro
carturesti.ro%20

Arsurile la stomac se numesc în termeni medicali pirozis și sunt cauzate de diferiți factori. În principal, arsurile la stomac sunt un rezultat al unei afecțiuni gastrice sau al unui stil de viață nesănătos. Este posibil ca arsurile la stomac să se instaleze cu precădere după o masă copioasă, însă dacă apar regulat și intensitatea crește este necesar să ne adresăm medicului deoarece pot ascunde o afecțiune gravă.

Arsurile la stomac – de ce apar

Arsurile la stomac apar în momentul în care conținutul din stomac ajunge în esofag. Acest traseu invers se întâmplă atunci când sfincterul esofagian nu mai funcționează în mod corespunzător sau este slăbit. Astfel, acidul gastric din stomac irită esofagul și conduce la apariția arsurilor, iar cauzele pot fi multiple.

Arsuri la stomac – cauze

Principala cauză care provoacă arsuri la stomac este refluxul gastroesofagian, o afecțiune în sine care necesită tratament, însă există și o serie de alimente care pot determina apariția arsurilor stomacale. De asemenea, fumatul, consumul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase, mai ales pe stomacul gol, îl pot irita și pot creea senzația de arsură. O serie de medicamente, cu precădere cele cu rol antiinflamator, categorie din care fac parte ibuprofenul și aspirina, afectează stomacul prin iritarea mucoasei și luate un timp îndelungat cauzează arsuri la stomac. Pe de altă parte, arsurile la stomac pot fi simptom al herniei hiatale, o afecțiune caracterizată printr-o deschizătură anormală a diafragmei, care permite pătrunderea unei părți din stomac în zona superioară. Alte afecțiuni care sunt însoțite de arsuri stomacale sunt hiperaciditatea gastrică, gastrita, ulcerul gastric și duodenal, cancerul de stomac sau esofag și sclerodermia, o afecțiune caracterizată de o creștere masivă a producției de colagen, aspect care duce la îngroșarea vaselor de sânge și a organelor, implicit, și a tractului gastrointestinal.

Arsuri la stomac – factori de risc

Alimentația dezechilibrată și stilul de viață nesănătos sunt principalii factori de risc care conduc la apariția arsurilor gastrice. Tot direct relaționat de stilul de viață este și stresul, acesta fiind în legătură directă cu afectarea sistemului nervos enteric, adică sistemul nervos al stomacului care realizează conexiunea cu sistemul nervos central. Pe de altă parte, persoanele supraponderale pot experimenta senzația de arsură la stomac din cauza presiunii exercitate asupra sfincterului esofagian. Mesele copioase și așezarea în pat imediat după masă sau efectuarea unor exerciții fizice solicitante pot, de asemenea, să favorizeze apariția arsurilor stomacale.

Alimente care provoacă arsuri la stomac

Există o serie de alimente care favorizează puternic apariția arsurilor la stomac și care trebuie evitate, cel puțin pe durata tratamentului pentru arsuri la stomac. În această categorie intră condimentele picante, citricele, roșiile, ciocolata, grăsimile, mezelurile, prăjelile, murăturile, dar și legumele crude și fructele acide, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol.

Arsuri la stomac în sarcină

Punctăm că arsurile la stomac pot apărea cu precădere în sarcină, dar în majoritatea cazurilor, acestea dispar după naștere. Femeile însărcinate, ca urmare a dereglărilor hormonale, se pot confrunta cu o relaxare a sfincterului esofagian care permite sucului gastric să ajungă în esofag și să-l irite, iar acest aspect se petrece cu precădere în ultimul trimestru de sarcină. În plus, presiunea exercitată de făt poate fi un alt motiv care să favorizeze deschiderea anormală a sfincterului esofagian.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Arsurile la stomac – simptome

Dincolo de senzația de arsură, pirozisul poate fi însoțit de o stare de disconfort general, dar și de  durere în piept, dificultate la înghițire, tuse seacă, răgușeală și durere în gât. Balonarea, flatulența și eructațiile pot fi, de asemenea, simptome care să însoțească arsurile la stomac, însă nu obligatoriu. Balonarea poate avea alte cauze, însă poate provoca dureri în sub stern din cauza presiunii exercitate de gazele intestinale. În cazurile mai grave, senzația de arsură la stomac poate fi însoțită de regurgitarea mâncării, situație care manifestă un gust acru-amar în gură și o respirație urât mirositoare.

Când trebuie mers la medic

Deseori, arsurile de stomac pot fi confundate cu simptomele unui preinfarct, motiv pentru care, dacă senzația de arsură stomacală este însoțită de durere în piept care iradiază către umăr, dificultăți de respirație, amețeală și transpirații reci și abundente este necesar un control de urgență. Pe de altă parte, dacă scaunul este de culoare închisă fără a exista o cauză alimentară (alimentele de culoare închisă ca, de exemplu, sfecla roșie sau strugurii negri pot colora materiile fecale) este necesar un control suplimentar deoarece poate fi vorba de sângerări stomacale. Analizele medicale care pot depista cauza reală a arsurilor stomacale sunt radiografia abdominală, endoscopia, determinarea pH-ului de la nivelul esofagului, manometria (test de analizare a funcționării sfincterului esofagian), iar în cazuri avansate, inclusiv biopsia. Medicul poate cere o electrocardiogramă pentru înlăturarea suspiciunii de preinfarct.

Arsuri la stomac – tratament medicamentos

Arsurile la stomac, dincolo de durere și disconfort gastric, pot contribui semnificativ la pierderea apetitului și a bunei dispoziții, afectând dramatic stilul de viață al persoanei în cauză. Astfel, tratamentul medicamentos devine necesar, iar cea mai bună recomandare este Gastrocalmin de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar pe bază de pastile masticabile cu rol în tratarea arsurilor la stomac, totodată, contribuind eficient la menținerea confortului digestiv și la reducerea sensibilității digestive. Pastilele pentru arsuri la stomac Gastrocalmin susțin funcțiile normale ale tractului gastrointestinal și contribuie la funcționarea normală a enzimelor digestive. În plus, aroma de mentă răcorește și reduce instant senzația de arsură la stomac. Pastilele pentru arsuri la stomac se pot administra după masă sau de câte ori este nevoie. Un alt avantaj deosebit de important al acestui tratament medicamentos pentru arsuri gastrice este faptul că poate fi administrat și în sarcină și alăptare, însă cu prudență și fără a se face exces.

Pastile pentru arsuri la stomac

Există o serie de pastile pentru arsuri la stomac care, însă, trebuie luate la recomandarea medicului. În această categorie intră medicamente pe bază de hidroxid de magneziu și carbonat de calciu, însă acestea sunt considerate antiacide clasice, avand doar calitatea de a neutraliza sucul gastric. Pentru scăderea cantității de acid gastric se recomandă medicamente pe bază de inhibitori de pompă de protoni și de receptori H2.

Leacuri naturiste pentru arsuri la stomac

Leacurile naturiste pentru tratarea arsurilor la stomac se pot folosi cu încredere atât în prevenție, cât și alături de tratamentul medicamentos cu pastile pentru arsuri la stomac. În această categorie intră:

  • Bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul de sodiu are rolul de a alcaliniza sucul gastric și este deosebit de eficient dacă este băut dimineața, pe stomacul gol. Se dizolvă o linguriță rasă într-un pahar cu apă de 250 ml.
  • Ceaiurile de plante. În sustinerea tratamentului cu pastile pentru arsuri la stomac sunt deosebit de eficiente ceaiurile de mușețel, gălbenele, fenicul, coriandru, chimen și anason. Acestea calmează iritația și inflamația, reduc spasmele stomacale și aciditatea gastrică și îmbunătățesc digestia.
  • Lemnul-dulce. Pulberea obținută din rădăcina de lemn dulce combate rapid aciditatea gastrică, are acţiune antiinflamatoare şi ajută la refacerea mucoasei gastrice. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei, însă nu mai mult de trei luni consecutive.
  • Sucul de varză. Sucul obținut din varză crudă are efect cicatrizant și alcalinizant asupra mucoasei stomacului și este indicat inclusiv în cazul în care s-a instalat ulcerul. Este de preferat a fi consumat imediat după preparare, în caz contrar acesta oxidând. Cu aceeași eficiență, dar mai greu de obținut în mod natural, este gelul obținut din planta de aloe vera și apa de nucă de cocos.

Remedii pentru arsuri la stomac

Arsurile la stomac impun și o mare grijă la alimentație. Se recomandă cinci mese pe zi, trei principale și două gustări, iar micul dejun trebuie să devină obligatoriu și să fie consistent. De asemenea, cina trebuie luată cu minim trei ore înainte de culcare pentru ca stomacul să aibă timp să digere alimentele. Pe de altă parte, alimentele trebuie mestecate încet, până se transformă în pastă, pentru a nu suprasolicita suplimentar stomacul, iar porțiile de mâncare trebuie să fie mici. Mișcarea fizică ușoară, plimbările scurte ajută nu doar la îmbunătățirea tranzitului intestinal, dar și la detensionarea organismului și la eliberarea stresului. În acest sens, se poate apela și la terapii complementare, categorie din care fac parte meditația, yoga, aromoterapia, reflexoterapia, acupunctura. Un sfat important în prevenirea arsurilor de stomac vine și din zona fashion. Astfel,  trebuie evitată purtarea hainelor care sunt foarte strânse în talie și care pun presiune pe abdomen pentru că acestea împiedică desfășurarea corectă a procesului de digestie.

sursa: catena.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply