Etnicii musulmani din Mangalia au sărbătorit Ziua Moscheii EsmaHan Sultan [FOTO]

0
1120

farmec.ro
carturesti.ro%20

Reprezentanții comunității musulmane din Mangalia s-au reunit, marți, 17 august, într-un cadru festiv, pentru a sărbători Ziua Moscheii EsmaHan Sultan, cel mai vechi edificiu religios de rit musulman, din România. La eveniment, au fost prezente oficialități de la nivel local, din rândul etnicilor musulmani, dar și primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian.

În cadrul manifestărilor, reprezentanții etniei musulmane au vorbit despre istoria lăcașului de cult, renovat din temelii în anul 2008, de un fost bancher, Capa Tunc. În semn de omagiu pentru omul de afaceri turc, comunitatea turco-tătară din Mangalia celebrează, de peste un deceniu, Ziua geamiei. Totodată, a fost oficiată o slujbă religioasă, de către hogea Ismet Halil, care slujește în lăcașul de cult, de aproape 40 de ani.

În discursul despre conviețuire multiculturală, în sudul județului Constanța, edilul Radu Cristian i-a asigurat pe etnicii musulmani de tot sprijinul Primăriei, în activitățile culturale, religioase sau artistice pe care aceștia le organizează, în diferite ocazii.

”Sunt încântat și profund emoționat să văd că în orașul nostru există respect și decență, în spațiul multicultural. De aceea, Primăria Mangalia vine în întâmpinarea celei mai mari comunități minoritare din Mangalia, cu diferite măsuri, care să acopere nevoile etniei turco-tătare, din orașul nostru. Dovadă stau administrarea celor două cimitire musulmane, de către Primăria Mangalia, dar și sprijinul pentru construcția unei noi geamii. Asigur întreaga comunitate musulmană de tot suportul municipalității pentru diversele proiecte pe care doresc să le dezvolte, în beneficiul întregii comunități locale”, a declarat primarul Radu Cristian.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Moscheea EsmaHan Sultan, cu o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală a fost ctitorită de Esma-Han, fiica Sultanului Selim al II-lea şi dată în folosinţă în anul 1525. Lăcașul de cult este un monument de arhitectură în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. În perioada sezonului estival geamia este vizitată de mii de turiști români și străini, care rămân impresionați de arhitectura obiectivului turistic, adesea, acesta fiind o sursă de inspirație pentru mai mulți artiști.

 


Mangalia News, 18.08.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply