Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dotat cu echipamentele și instrumentele necesare arheologiei subacvatice, prin proiectul “Patrimoniul Cultural Comun – Sursă pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre – TREASURE”

0
1057

farmec.ro
carturesti.ro%20

Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de Lider de parteneriat, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria, Autoritatea Guvernamentală a Districtului Enez din Turcia şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, în calitate de beneficiari, au semnat contractul de finanţare aferent proiectului „Patrimoniul Cultural Comun – Sursă pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre – TREASURE”. Cu ocazia finalizării proiectului, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, împreună cu vicepreședintele CJC, Petre Enciu, directorul MINAC, Aurel Mototolea și directorul Direcției Generale de Proiecte a CJC, Elena Georgescu, au participat astăzi la conferința de presă organizată la Muzeul de Istorie și Arheologie Națională din Constanța.

Proiectul este finanţat din fonduri europene prin Programul Transfrontalier Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și are o valoare totală de 939.544,00 euro, din care, Consiliului Județean Constanța, ca Lider de parteneriat, îi revine o valoare a proiectului de 341.094,00 euro, cu o cofinanțare de 27.287.52 euro. Durata proiectului este de 34 luni, respectiv 17.09.2018 – 17.07.2021 și are o perioadă de sustenabilitate de 5 ani.
Programul de finanțare are ca prioritate promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură, în regiunile partenere din Bazinul Mării Negre și urmărește, totodată, îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor din regiunile Bazinului Mării Negre, prin creştere sustenabilă şi protecţia în comun a mediului. Prin implementarea acestuia, s-a urmărit dezvoltarea activităţilor specifice, precum crearea şi dotarea cu echipamente de cercetare şi expunere muzeală a patrimoniului cultural şi natural, submers şi clasic astfel încât, la finalizarea proiectului, partenerii să beneficieze de echipamente promovate într-o manieră modernă.

“Iată că am ajuns la finalul unui proiect de succes, care a parcurs o etapă destul de îndelungată. De la bun început am apreciat că e de bun augur achiziția acestor echipamente care vor contribui, cu siguranță, la dezvoltarea cercetării arheologice și punerea în valoare a edificiilor. Suntem alături de domnul director al MINAC, pentru că are enorm de multe lucruri de făcut, de la cercetare arheologică până la punerea în valoare a patrimoniului cultural al județului Constanța. Însă, aceste proiecte trebuie continuate într-o logică, și poate cel mai important lucru, să întrunească condițiile științifice. După cum bine știți, întâmpinăm foarte multe probleme la proiectele în derulare, care astăzi nu îndeplinesc cerințele științifice care se impun, pentru a putea fi reabilitate, restaurate sau consolidate. Avem discuții cu Institutul Național al Patrimoniului și Institutul Național de Arheologie, care, pe viitor vor fi consultate în toate proiectele din acest domeniu, în așa fel încât, ce vom realiza de acum înainte, să fie sub stricta îndrumare a specialiștilor”, a spus Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Proiectul a vizat în principal dotarea Biroului de Arheologie submersă din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța respectiv: barcă cu peridoc, ROV, sonar, 2 costume complete de scufundare cu toate accesoriile aferente. Laboratorul de arheologie submersă este singura entitate cu atribuții specifice privind cercetarea arheologică subacvatică din România. Prin achiziționarea de echipamente specifice, dezvoltarea acestui departament de arheologie subacvatică din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța este menită să completeze datele istorice și arheologice ale zonei transfrontaliere din Bazinul Mării Negre.

De asemenea, a fost achiziționat un echipament holografic 3D pe care rulează într-o manieră atractivă materiale foto și video ale vestigiilor arheologice subacvatice.

“Conferința de presă de astăzi marchează un punct important din viața unui proiect european: finalizarea acestuia, după care vom intra într-o perioadă de durabilitate, în care trebuie să menținem niște indicatori asumați în contractul de finanțare. Poate cea mai importantă componentă a proiectului TREASURE este reprezentată de parteneriatul pe care am reușit să îl realizăm cu vecinii din zona Bazinului Mării Negre. Este remarcabil faptul că am reușit să îmbunătățim relațiile cu vecinii noștri, am reușit să colaborăm foarte bine și să ducem la bun sfârșit toate activitățile pe care ni le-am propus. Am achiziționat toate echipamentele de care ar avea nevoie arheologii care se ocupă cu această activitate de cercetare submersă. Acest proiect a contribuit masiv la creșterea încrederii partenerilor noștri și a conștientizării importanței aderării la UE. Din punctul meu de vedere TREASURE este un proiect deosebit de important pentru MINAC, el reprezintă valorificarea comorilor pe care le avem pe fundul Mării Negre și care merită să fie cercetate și expuse în cadrul muzeului” – Petre Enciu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În cadrul proiectului a fost creată și o hartă digitală care include situri arheologice subacvatice descoperite până în prezent de către specialiștii în domeniu și care fac parte din patrimoniul cultural național și sunt localizate în zona bazinului Mării Negre. Harta digitală se regăsește în cadrul site-ului comun al proiectului http://www.proiect-treasure.ro/. Pe site se regăsesc și informații generale legate de parteneri precum și activitățile derulate de aceștia.


Mangalia News, 14.07.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply