Apicultura și apiterapia la Mangalia. Părerile unui apicultor și ale unui medic, în interviuri sincere, realizate de Maria-Lavinia Buleac

0
1045

A treia parte din orice masă a zilei o datorăm albinelor. Micuțele înaripate nu contenesc să muncească pentru ”aurul lichid” și să polenizeze cu acest prilej majoritatea plantelor – care altfel nu ar mai putea produce fructe. Se estimează că dacă albinele ar dispărea mâine, rasa umană ar mai supraviețui maximum douăzeci de ani, din acel moment. Să nu uităm nici de beneficiile medicinale ale produselor apicole și de posibilitatea tratării atâtor afecțiuni prin apiterapie – hepatite, artrite, zona zoster etc.

L-am contactat pe domnul Alexandru Ispas, un prestigios apicultor din Mangalia. La venerabila vârstă septagenară, ne-a împărtășit câteva gânduri în legătură cu situația stupăritului în orașul de la malul mării.

Î: Cum ați descrie activitatea de apicultură la Mangalia? Influențează cu ceva marea calitatea mierii?
R: Temperatura la malul mării este primăvara mai scăzută decât în restul țării cu mult, pentru că marea ține rece. Din cauza aceasta eu apicultură fac, de regulă, iarna iernând stupii în zona Mangaliei, pentru că iarna e foarte blândă, iar după aceea merg în zona Cernavodă cu ei. Acum sunt chiar în zona Medgidia, caut diverse surse de flori. Dețin peste o sută de stupi, dar pe care vreau să îi vând chiar mâine, dacă găsesc client. Consider că este o afacere foarte rentabilă pentru cine vrea să citească, să studieze, să se documenteze… Eu am 76 de ani și mă ocup de această activitate din 1986. Mulți spun că nu e bună, sunt cei cărora nu le place să se documenteze pe această temă. Dacă te preocupă și te ocupi și mai ai și familie căreia să-i placă, pentru că singur este greu, rezultatele sunt foarte bune. Afacerea e foarte bună, pentru că nu depinzi de nimeni, sau dacă da, de prea puține persoane. Depinzi de Dumnezeu, când plouă, când pică timpul etc.

Î: Cum a fost afectată producția de miere în pandemie? Dar în ultimii ani, cum considerați că a fost: mai multă decât de obicei, mai puțină?
R: Pandemia, pe noi nu ne-a afectat, pentru că am avut liber să circulăm. Ne-am desfășurat activitatea în mod normal, mai mult ne-a afectat seceta. În ultimii doi ani a fost secetă mare și în ultimii trei, multă ploaie în sezonul înfloririi culturii de floarea-soarelui. De vreo patru ani producția a scăzut, dar nu așa de mult. Am discutat cu mulți oameni, a fost, totuși, rentabil. Când aveam producție mare, dădeam kilogramul cu 9 lei, iar acum fiind mai puțină, am vândut-o cu 15 lei kilogramul. Eu sunt mulțumit.

Î: Cumpără mangalioții miere direct de la producători? Sau preferă confortul cumpărăturilor din marketuri și supermarketuri?
R: Eu merg duminical în Târgul Producătorilor de la Mangalia. De când nu mai suntem activi și nu mai lucrăm, pentru că și eu și soția am lucrat la Daewoo Mangalia, merg și vând acolo și prietenilor. Dintotdeauna, în jur de trei tone am vândut de acasă, pentru că suntem vechi, ne cunosc oamenii. La Târg am vândut și acolo, în medie cincizeci de kilograme, la prețul pieței, cam 20 de lei pe kilogram.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Î: Cum considerați că evoluează situația apiculturii la Mangalia? Mai sunt interesați tinerii să devină apicultori?
R: Nu, tinerii foarte puțin.

Î: Daca ați putea schimba ceva în lumea apiculturii, ce ați schimba?
R: Singurul lucru care este pentru mine deranjant și foarte greu e faptul că înainte de a se da fondurile europene, în 2007, lăsam stupii în Balta Ialomiței două săptămâni, singuri. Acum dacă-i las la noapte, mâine dimineață pot să nu mai găsesc nimic. Și din cauza acestui fapt, mi-e greu. De asta caut să vând stupii, altfel eu n-aș renunța la ei.

Am căutat să aflu și cum este privită apiterapia la Mangalia. În 1994, biochimista Cristina Mateescu si Dr. vet. Paul Agache au co-organizat Cursul Internațional de Vară de Apiterapie, la Mangalia. De atunci, au mai fost ținute câteva întruniri ale medicilor, aici, cu scopul de promovare al folosirii produselor apicole în sănătate.

Foto: model 3D realizat în Blender de Niță Alexandru, 25 de ani.

Am apelat la părerea unui medic, în legătură cu apiterapia, mai ales la Mangalia. Doamna Diana Dumitrache ne-a oferit câteva informații cheie despre această ramură a medicinei, deși a plecat ca medic în Franța, de acum 4 ani.

Î: Cum vedeți, personal, apiterapia? Credeți ca este o ramura importantă a medicinei naturiste?
R: Foarte importantă. Mierea, propolisul, toate produsele albinelor sunt leacuri extraordinare.

Î: Povestiți-ne despre cum se pot folosi produsele apicole în medicină.
R: Vă pot povesti că am făcut un studiu cu un gel cu venin de albine pe care l-am prezentat în Germania, alături de președintele apiterapiei din România. Îl prezint chiar și francezilor acum. L-am folosit și la Mangalia, cât am lucrat acolo.

Î: Ce viitor credeți că are apiterapia la Mangalia? Credeți că lumea va opta pentru ea pe viitor?
R: Desigur că da. Lumea deja folosește unguente cu venin de albine, acest gel cu venin făcut de diverși producători, propolis care vindecă multe plăgi pe piele. Asta înseamnă apiterapia. Vă pot spune că în Franța și Germania se folosește mierea la cicatrizarea rănilor, aerul din stup împotriva astmului, anxietății etc, pe viitor poate că așa va fi și la Mangalia.

Reporter: Concluzia este evidentă – Avem nevoie absolută ca albinelor să le fie bine. În orașul de la malul mării, suntem siguri că li se va acorda o importanță deosebită acestor minuni ale naturii, care ne hrănesc și ne vindecă.

Maria-Lavinia Buleac, Studentă în anul II la Universitatea din Craiova, Informatică și Inginer DevOps la SugarCRM.


Mangalia News, 04.07.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply