Personalităţi participante la prima Conferinţă transatlantică EMINESCU – POE: Traducătorul Zorin Diaconescu, o personalitate discretă

0
569

Pe profesorul, jurnalistul de radio, traducătorul Zorin Diaconescu l-am găsit deja conectat pe ZOOM la prima ediţie a Conferinţei transatlantice EMINESCU – POE, la fel ca şi pe Prof. Univ. Dr. Robert Tally Jr. din Statele Unite. Ştiu că se pusese acut problema unui translator care să ofere şi invitaţilor de dincolo de Atlantic posibilitatea să înţeleagă ceea ce se discută pe ZOOM (dinspre „partea europeană” a Arcului poetic transatlantic EMINESCU – POE).
Cum majoritatea participanţilor vorbeau şi limba engleză, până la urmă (cum era şi firesc, chiar dacă Profesorul american spunea – cu umor – că această conferinţă este “un bun prilej ca să îşi îmbunătăţească şi el cunoştinţele de limba română”), limba engleză a fost cea în care s-au desfăşurat lucrările Conferinţei. Atunci când au existat intervenţii în limba română, domnul Zorin Diaconescu şi-a făcut datoria şi a tradus, iar când participanţii au vorbit direct în engleză, domnia sa declara – cu umor fin – „că se odihneşte”.

Solicitându-i câteva date despre activitatea sa, domnul Zorin Diaconescu ne-a trimis următoarele informaţii: “Născut la Timișoara, 11 sept 1948, absolvent al Facultății de litere (UBB) – Cluj, profesor învățământul secundar, după 1990 lucrează la SRR (Societatea Română de Radiodifuziune) unde îndeplinește diferite funcții (redactor, secretar general de radacție, director adjunct, consilier). Din 2012 – pensionar. Traducător din și în limbile germană și engleză. Fără afilieri politice, profesionale sau religioase. Consideră libertatea individuală un drept fundamental și o condiție obligatorie pentru orice formă de creație”.

Mulţumim domnului Zorin Diaconescu pentru contribuţia sa la reuşita primei ediţii a Conferinţei transatlantice EMINESCU – POE şi promitem că, până la Centenarul acestei manifestări, vom dezvolta un departament de traducere simultană multiplex, care să fie conectat LIVE la marile agenții internaționale de presă.

Ioan Iacob, iulie 2021, București.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Mangalia News are onoarea de a fi partener media oficial în Proiectul transatlantic ”EMINESCU – POE”, încă de la lansarea sa de către domnul Prof. Dr. Ioan Iacob.


Mangalia News, 03.07.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply