Propunerea deputatului Bogdan Bola (PNL) pentru consumul de pește proaspăt în toată Dobrogea: „PIEȚE LOCALE! Așa scoatem la lumină și evaziunea”

0
660

Deputatul constănțean liberal Bogdan Bola insistă pentru crearea unor piețe locale de pește, întrucât, conform legii, pescarul comercial este obligat să vândă toată cantitatea de pește prinsă cherhanalelor din zona sa și – după adevărat sistem – pescarii sărăcesc, iar turiștii nu beneficiază de pește proaspăt.

În acest sens, deputatul Bola a prezentat… tabloul sărăcirii din prezent:

„Crearea unor piețe locale de pește, unde pescarul să vândă o parte din peștele prins în aceeași zi direct din barcă, reprezintă un deziderat al comunităților locale cu tradiție în pescuit, atât din Deltă și la Marea Neagră cât și de pe Dunăre. O astfel de reglementare nu ar face decât să aducă în legalitate o activitate care există în mod firesc acum, dar și în trecut. Vânzând peștele la prețul pieții, de cele mai multe ori de cel puțin trei ori mai mare decât prețul primit de la cherhanale (puncte de primă vânzare), pescarul își va putea satisface mult mai bine nevoile materiale, fără a fi nevoit să prindă cantități mari de pește, reducând astfel presiunea asupra resursei piscicole.

Totodată, prin faptul că peștele proaspăt, pescuit în aceeași zi, ajunge pe masa pensiunilor din Deltă, va da un plus valoare acestor mici afaceri locale și va susține implicit dezvoltarea durabilă a acestor comunități. În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu pescari obișnuiți din Dobrogea, care au dorit să le rămână identitatea ascunsă pentru a nu suferi anumite represalii pentru sinceritatea lor, tabloul sărăcirii pescarilor tradiționali stă în felul următor:

În prezent, OUG 23/2008 privind pescuitul nu permite pescarului comercial să oprească pentru nevoile propriei sale familii decât o cantitate de 3 kg de pește pe zi. Același pescar comercial este obligat să vândă toată cantitatea de pește prinsă cherhanalelor din zona sa (puncte de primă vânzare), la prețul impus de acestea, aproape de fiecare dată acesta fiind derizoriu. În același timp, fenomenul de evaziune fiscală și vânzarea peștelui la negru către pensiuni și restaurante este o realitate pe care nu o poate contesta nimeni, Curtea de Conturi estimând că asta se întâmplă cu peste 70% din peștele prins.

Practic, în acest moment, pentru a cumpăra pește cu acte în regulă și, pentru a răspunde cerințelor turiștilor, pensiunile trebuie să o facă fie de la cherhanalele mai sus menționate, din acvacultură (crescătorii), fie de la supermarketuri. Astfel, peștele pus pe masa turiștilor va avea o vechime de cel puțin câteva zile, cu toate că specificul gastronomic al Deltei este de a consuma pește proaspăt, scos din plase în aceeași zi de către pescarii tradiționali din zonă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În concluzie: Prețul de achiziție de la cherhanale (punctele de primă vânzare) nu permite pescarului un trai decent decât dacă pescuiește cantități extrem de însemnate”, a transmis deputatul Bola.


Citește mai mult pe tomisnews.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply