Personalităţi participante la prima Conferinţă transatlantică EMINESCU – POE:  Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian

0
787

Personalităţi participante la prima Conferinţă transatlantică EMINESCU – POE: Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian.

Domnia sa este o legendă, despre care am luat cunoştinţă mai întâi de la poetul Lucian Vasiliu (el însuşi o legendă a „descendenţelor junimiste“), care mi-a spus aşa: “Dacă este cineva în America să te poată ajuta să publici în engleză teza ta de doctorat “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe“ / o premieră în literatura universală n.r. /, acela este Părintele Damian”. Şi mi-a dat adresa de e-mail a ilustrului Părinte Profesor.

Voi prelua de pe Internet câteva informaţii legate de viaţa şi activitatea domniei sale:
Theodor Damian (n. 28 decembrie 1951, Botoșani) este un poet și eseist român stabilit la New York, S.U.A. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președinte al filialei USA al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Theodor Damian este absolvent al Institutului Teologic București (1975), Master în Teologie (Princeton Theological Seminary, Princeton, SUA, 1990) și Doctor în Teologie (Fordham University, New York, 1993 și Universitatea București, 1999). Alte studii: Institutul Ecumenic, Bossey, Elveția, 1979-80, Universitatea din Lausanne, Elveția, 1980-83. În 1988 s-a stabilit în Statele Unite, unde a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, cu parohia ortodoxă română “Sf. Ap. Petru și Pavel”, Astoria, New York și Cenaclul literar “M. Eminescu” din New York, toate în 1993. Din 1996 publică o revistă bilingvă, română/engleză: “Lumină lină/Gracious Light”, Revistă de spiritualitate și cultură românească/Review of Romanian Spirituality and Culture. Este autorul a numeroase lucrări teologice și literare. Poet, teolog, profesor universitar, eseist de factură creștin-ortodoxă; important promotor cultural, editor.”

L-am cunoscut pe Părintele Profesor Theodor Damian într-o după-amiază de vară, la Bucureşti, trecuse pe la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (U.Z.P.R.) şi am discutat mai bine de o oră despre prodigioasa sa activitate, mi-a oferit şi un volum de versuri, despre care am scris, dar am avut senzaţia că ne cunoaştem de mult, de pe vremea când eram student la Filologie la Iaşi.

L-am revăzut la Centenarul U.Z.P.R. de la Sala Radio, iar când domnul Doru Dinu Glăvan, Preşedintele U.Z.P.R., mi-a solicitat recent o listă cu personalităţi ce ar putea fi invitate să participe pe ZOOM la prima ediţie a Conferinţei transatlantice EMINESCU – POE, l-am trecut primul pe listă, în semn de respect pentru munca sa uriaşă şi pentru rezultatele care, nu de puţine ori, sunt legate de promovarea valorilor tradiţionale româneşti (începând cu EMINESCU) pe tărâm american.

Pe 14 iunie, seara (la Bucureşti), Preşedintele U.Z.P.R, moderatorul primei ediţii online a Conferinţei transatlantice EMINESCU – POE, l-a invitat pe ilustrul Părinte Profesor Theodor Damian să vorbească despre Eminescu, despre activitatea sa extraordinară pusă în slujba propăşirii valorilor româneşti, dar şi americane, iar domnia sa a făcut acest lucru în limba engleză şi astfel Conferinţa transatlantică Eminescu – Poe a debutat sub auspicii faste, iar emoţiile noastre legate de acest eveniment transatlantic în premieră (şi pentru fundaţie şi pentru U.Z.P.R.) au început să se risipească, făcând loc satisfacţiei de a participa la un veritabil regal ideatic.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian.

Ioan Iacob, 16 iunie 2021, București.

MN: Mangalia News are onoarea de a fi partener media oficial în Proiectul transatlantic ”EMINESCU – POE”, încă de la lansarea sa de către domnul Prof. Dr. Ioan Iacob.


Mangalia News, 17.06.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply