150 de ani de la nașterea marelui Nicolae Iorga! Veteranii militari din Constanța, în vizită la Vălenii de Munte

0
933

În data de 5 iunie, o delegație formată din membri ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala, împreună cu membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala județeană Constanța și în prezența domnului profesor de istorie Petrică Miu, în multe rânduri inspector școlar general al ISJ Constanța, am fost în orașul Văleni de Munte.

Aici se află Casa Memorială ”Nicolae Iorga”, unde acesta a locuit, înainte de mutarea la Sinaia. Am vizitat muzeul refăcut aproape în întregime cum era pe vremea scriitorului, după care, am participat la manifestarea organizată de autoritățile locale.

Locuitorii orășelului cu numai 13.000 de locuitori îi datorează celebrului Iorga că a pus Vălenii de Munte pe harta culturii românești. In prezent, pe lângă casa Memorială, am observat că îi poartă numele și Casa de Cultură din localitate. Și-a găsit sfârșitul la marginea pădurii de lângă localitatea Strajnic, ucis cu noua gloanțe, trase din doua pistoale de calibre diferite. În locul respectiv este ridicată o troiță, unde participanții au ținut un moment de reculegere!

Nicolae Iorga este personalitatea care a contribuit major la dezvoltarea culturii românești prin scrierea celor 1.003 volume, 12.755 articole și studii, 4.963 recenzii. A fost unul din cei mai mari istorici ai României!

Mulțumim partenerului Hotel Diamant, pentru asigurarea mijlocului de transport!

Foto – col. (R) Dan Nicolau. A transmis Cristi Crăciun, președintele AMVVD, sucursala Constanța.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 07.06.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply