Cărţile unui jurnalist, în emisiunea “Creatori de poveste”, realizată de scriitoarea Lidia Lazu. Invitat Lucian Ciuchiță [VIDEO]

0
825

farmec.ro
carturesti.ro%20

Vă invităm să urmăriți emisiunea “Creatori de poveste”, realizată de scriitoarea Lidia Lazu. Aseară (31.05.2021), am fost invitat la această minunată emisiune, unde am discutat despre viaţa culturală din România.

De ce suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul „piaţa de carte”, adică la cele mai puţine cărţi cumpărate şi cei mai puţini cititori? Dezastru cultural! De ce literatura occidentală are o pondere mai mare în rândul cititorilor decât operele scriitorilor români contemporani? Premiile literare influențează cititorul? Sunt oneste? Sunt aceste premii oferite pe merit, pentru valoarea literară? […] Unde este valoarea literară?

Şi, cum „peştele de la cap se-mpute”, asistăm neputincioşi la o rostogolire a acestor metehne în spaţiile ocupate vremelnic de aşa-zişi critici literari şi scriitori mediocri, care se vor lăuda între ei, unii pe alţii şi îşi vor oferi multe premii. Mă amuz copios când descopăr „premianţi” care au scris 2-3 cărţulii de poezii, dar au primit 20 de premii literare.

Din păcate, sunt destui cititori care sunt influenţaţi de „marketingul literar”, dar, din fericire, acest lucru nu se întâlneşte la cei care au devorat biblioteci întregi, căci, pentru aceştia din urmă contează valoarea scriitorului, nu „premii cumpărate”, care ascund un interes obscur. Nu ar fi normal ca ICR-ul să traducă operele unor scriitori valoroşi români, alţii decât cei propuşi artificial, şi să promoveze scriitorii cu un real talent? Bineînţeles, n-ar strica deloc să fie găsiţi vinovaţii pentru situaţia dezastruoasă în care a ajuns cultura românească şi să fie traşi la răspundere. Lucian Ciuchiţă.

Cărțile unui jurnalist // Creatori de poveste – 31.05.2021:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Jurnalist, poet, romancier, filosof și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 01.06.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply