Apropo de ursul Arthur…, o lecţie de la războinicii masai! – Lucian Ciuchiță

0
1273

Lucian Ciuchiță: Apropo de ursul Arthur…, o lecţie de la războinicii masai!

– Mai ştiu ceva despre voi…, că, trăind atâta vreme alături de animale sălbatice, paradoxal, aveţi oroare de vânătoare. Ole, cum explici asta?
– Uciderea animelelor sălbatice este doar pentru supravieţuire.
– Cu leii cum vă descurcaţi?
Ole izbucneste în râs:
– Am ajuns la o înţelegere cu ei… Atât bărbaţii, cât şi femeile se îmbracă în veşminte de culoarea roşie, iar leul, care îi vede de la distanţă, îi lasă în pace.
– Şi, totuşi, cu toate acestea mulţi războinici au plătit cu viaţa în încleştarea cu regele animalelor.
– Da, este adevărat… vânătoarea de lei este foarte periculoasă. În cultura noastră a rămas acea faimoasă săritură în aer, ce se practică atât în timpul dansurilor, cât şi ca antrenament, care, de fapt, reprezintă o modalitate de a vedea din timp când se apropie leul!
– Bine, dar…
– Adaugă la asta că masaii ucid câţiva lei pe an, şi aceştia doar dintre cei bolnavi.
„Codul moral al masailor interzice uciderea puilor sau a leoaicelor, iar uciderea unui leu bătrân, infirm sau bolnav nu aduce deloc glorie războinicului, în timp ce uciderea leilor cu puşca, prin otravă sau cu laţuri, este văzută ca un act extrem de ruşinos, în care nu se angajează niciun războinic masai”.

După sute de ani de convieţuire şi lupte între ei, s–a creat o fragilă linie de protecţie, leii nu–i mai mănâncă când îi prind în afara tribului, iar ei nu–i mai omoară cu suliţele decât în cazuri extreme, pe deplin justificate.
Mă bucur pentru masai, dar mă şi întristez pentru noi, care nu ne putem înţelege între noi, oameni cu oameni, iar ei au ajuns să se înţeleagă cu leii.
Cu Ole am vorbit mai multe şi m–au surprins la el demnitatea, curajul şi fericirea afişată.
Privirea lui, la fel de pătrunzătoare ca laserul, ascundea o sensibilitate pe care n–o întâlneşti la rasa albă.
Mi–a făcut cel mai frumos compliment din viaţa mea, mi–a spus că sunt ca El! şi pentru acest lucru – şi nu numai, cred că într–un viitor apropiat, am să–l caut pe Ole, să văd ce mai face…

(fragment din romanul ”Leul Alb”, de Lucian Ciuchiţă, care va apărea in luna noiembrie 2021, la Editura Ecou Transilvan).

MN: Jurnalist, poet, romancier, filosof și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 07.05.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply