Onisîm: “Pă vremia lui străbuna, oaminii aveu privata în fundu’ grădinii… | Cornel Udrea

0
1215

Onisîm: “Pă vremia lui străbuna, oaminii aveu privata în fundu’ grădinii, să puneau ciuci, cu jerunții la gură și dacă te ghidilea ș-on fir de iarbă, chiar că ierea ca în folclor, anti-doină de jale. Frunzile felurite, numa’ nu șî ascuțite, să folosau de cur papir, bune erau, clorofilă aveau!

Dacă nu te uitai ce culeji, în lenea felice de dupe și dădeai cu on buchețel de urzici, apăi om te-ai făcut: ajunjeai în autogara Jibou, cu 5 ore înainte de cursa din Ciubăncuța și aveai răgaz de vreme săț stîmperi enervarea de la ieșire, cu oareșce vazelină de cuzineț de la vreon șofer milos.

Civilizația cîcării nu stătea locului, făcea progresuri: Or apărut grupurile sanitare din lemn, cu aerisire prin ușă, să efectoau doo inimoare în respectiva ușă, ca nește ferestruici spre sentimente și aer curat, ca on semn că dragostea ce va să vie, îi ca cum te caci în pălărie, numa’ dragoste să șie!

Aveai și o șfară de care te țîneai cu deștu’ covrig, să nu dee fon nerăbdător cu nădrajii-n vine, păstă tine și să te vază cu ochii bulbucați ca la buhaiul de baltă în călduri profesionale. Cîteodată să-ntîmpla să îl apuce și pă altu’, ca simultaneitate aleatorie, ca să zîc așé, și numa ce auzai: “Gată-te, proastă, nu te rîde ! …Amu poți să stai pînă răsaie Luna, că-s tăt maro, pînă-n călcîie!”

Problema ierea, scuzați, cu ce te șterjeai: pă bunelu’ l-o dus la Canal că s-o fost stearsă la cur șters cu Ana Pauchier prospăt coafată, pagina I-a. Secretarul de partit pă comună, atunci era on hepticaș tuciuriu și el se lăuda la făgădău că s-o șters cu pajina a 8-a din “Schinteia”, tomna cu ăia pe care îi aștepta uaminii să vie cu aviuanile SUA! Dar de legat, l-o legăt pă bărnaci, că deh, ziaru’ ciala era organu’ partitului.

Unchiu’ lui Dobriș Ciubarcă o zîs: “Mai bine neșters la cur on an, decît 4 la Canal!” și avé dumnelui on parfum de lavandă, de on dihor pasajer cînd o vrut să treacă pă lîngă el, numa’ ce-o fost cu lăbile în sus, zîmbind ca drocații contemporani!
Io voi a zîce că uaminii politici îs diferiți, ca și hîrtia igienistă de budă: 1 îi cu 3 straturi, altul amiroase a tuberoze, altui așé rozosin, dar tăt înt’on loc ajung tăți, fără tăgadă!”

Cornel Udrea, 24 aprilie 2021.

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.


Mangalia News, 03.05.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply