S-a dat legea kurzarbeit: Patronii pot reduce cu 80% timpul de muncă al angajaților, din cauza stării de alertă

0
488

S-a dat legea kurzarbeit: Patronii pot reduce cu 80% timpul de muncă al angajaților, din cauza stării de alertă.

Președintele Iohannis a promulgat, vineri, 2 aprilie, Legea nr.58/2021, care prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaților, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia.

Prin această lege, Parlamentul a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială  adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Modificările se referă la conceptul cunoscut sub numele de kurzarbeit, împrumutat din Germania, în principal la propunerea oamenilor de afaceri din Camera de Comerț Româno-Germană (Legea nr. 282/2020).

  1. Prin derogare de la Codul muncii, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, pe perioada stării  de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.
  2. Acolo unde există organizații sindicale îndreptățite să negocieze contract colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite în Legea dialogului social nr. 62/2011, sau reprezentanți ai salariaților, măsura de reducere a timpului de muncă se ia de angajator cu acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv ori, în cazul în care aceasta nu există, cu reprezentanții salariaților.
  3. Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.
  4. Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligația de a justifica o astfel de modificare, în limitele prevăzute mai sus.
  5. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
  6. Angajatorul poate poate solicita decontarea indemnizaţiei acordate salariaților afectați de reducerea timpului de lucru dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii;

b) reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri  din luna anterioară aplicării reducerii timpului de lucru sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgență/alertă/asediu, respectiv 2019. În cazul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi al angajatorilor din categoria reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 (PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale), diminuarea se raportează la veniturile realizate.

Legea se va publica în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după 3 zile. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, guvernul trebuie să dea o nouă procedură de decontare a indemnizațiilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mai mult, pe startupcafe.ropiese-auto-mangalia.roLeave a Reply