RATATOUILLE DE VARĂ (ca să nu-i zicem tocăniţă franţuzească, ce poate fi gătită în toate anotimpurile)

0
758

RATATOUILLE DE VARĂ (ca să nu-i zicem tocăniţă franţuzească, ce poate fi gătită în toate anotimpurile).

Pentru 4 porţii:

–  300 g vinete,

–  300 g dovlecei mici (zucchini),

–  câte 1 ardei gras roşu, verde şi galben,

–  300 g roșii,

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

–  2 cepe mari,

–  4 căţei de usturoi,

–  1 linguriţă rozmarin,

–  2-3 crenguţe cimbru proaspăt,

–  7 linguri ulei de măsline, sare şi piper măcinat.

Am folosit o tigaie mare + 6-7 cratiţe de mărime mijlocie, pentru reţeta aceasta. (Ca să ştiţi cât aveţi de spălat după aceea…). 🙂

PREPARARE:

1. Se spală legumele, se scurg şi se curăţă. Se taie vinetele în cubuleţe şi se sărează. Se taie dovleceii în felii cam de 1 cm.

2. Se taie ardeii în patru, li se îndepărtează cotorul şi pereţii interiori, se spală şi se taie fâşii.

3. Se opăresc roşiile, se decojesc, se scot seminţele, iar pulpa se taie cubuleţe.

4. Se curăţă ceapa şi usturoiul, ceapa se taie în cubuleţe mici, iar usturoiul se pisează sau se taie şi el rondele mici.

5. Se spală verdeţurile, se usucă prin ştergere si se toacă foarte mărunt.

6. Se presează vinetele între două prosoape de hârtie pentru a se usca şi se prăjesc în ulei, într-o tigaie mare (5-6 minute). Se scot, iar apoi se prăjesc pe rând dovleceii (25 min.) şi ardeii (6-7 min.) în câte 2 linguri de ulei. Ceapa şi usturoiul se călesc în uleiul rămas (4-5 min.).

7. Se aşează legumele (inclusiv roşiile !!!) straturi-straturi într-o oală, începând şi terminând cu vinetele. Peste fiecare strat se presară sare, piper, ceapă, usturoi şi verdeturi. Se fierbe apoi acoperit la foc mediu, timp de 20 minute, fără a amesteca. Se roteşte din când în când oala, ca să nu se prindă legumele de fundul ei.

SFATURI UTILE:

Gustul amărui-acrişor al vinetelor poate fi diminuat astfel: se taie pulpa vinetelor în felii sau cubuleţe, se aşează într-o strecurătoare şi se sărează. După ce s-a scurs apa din vinete, acestea se usucă prin presarea între două prosoape de hârtie. În acest fel, în timpul gătitului ulterior, vinetele nu vor prelua o cantitate prea mare de grăsimi.

 SERVIRE:

Acest preparat poate fi un fel principal alături de pâine integrală sau poate fi o garnitură foarte gustoasă, atât rece cât şi caldă, alături de fripturi rapide.

Poftă bună !

 P.s. Ca să fie masa bogată, de dragul musafirilor, eu am dublat cantităţile şi ”ne-am lins pe degete”, de fiecare dată când am gătit, ce-i drept, cam rar, doar vara, că doar de-aia-i zice Ratatouille de vară… 🙂


Varianta „a la francaise”, pregătită de americani, aici: Ratatouille’s ratatouille!


Mangalia News, 28.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply