Probabil știți că hemoglobina este importantă pentru funcționarea corpului dumneavoastră. S-ar putea să știți, de asemenea, că are legătură cu fierul, celulele roșii din sânge și anemia. Dar, știați că creșterea nivelului de hemoglobină implică mai mult decât creșterea aportului de fier?
Producția de hemoglobină este vitală pentru corpul dvs, iar fierul, cuprul și vitaminele B12, B9 (folat) și C joacă un rol important. Este necesar să aveți o dietă adecvată pentru a menține un nivel optim de hemoglobină. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să vă sporiți aportul de alimente care ajută la sinteza hemoglobinei.
Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Cea mai importantă funcție a sa este de a transporta oxigenul din plămâni către toate celelalte celule, ceea ce ajută la susținerea acestora.
Un nivel scăzut de hemoglobină are ca rezultat anemie și este influențat de mulți factori. Obiceiuri alimentare, absorbția slabă a substanțelor nutritive necesare pentru producerea de hemoglobină, o creștere a dozei necesare din cauza sarcinii, pierderi de sânge și chiar anumite medicamente – toate pot duce la niveluri scăzute de hemoglobină.
Cele mai frecvente simptome ale unui număr scăzut de hemoglobină sunt oboseala, dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap și dureri în piept. Poate duce la consecințe grave și vă poate afecta și sistemul cardiovascular.
Dacă sunteți vegan sau vegetarian, este necesar să includeți în dietă alimente bogate în fier. Leguminoasele, precum și produsele derivate ale acestora, pot fi surse bune. Soia, fasolea și năutul sunt leguminoasele recomandate.
Soia
La fiecare 100 de grame de soia obtineți 15,7 mg de fier, 375 mcg de acid folic, 6 mg de vitamina C.
Ficat
Cea mai mare concentrație de fier, vitamina B12 și folat se găsește în ficat. Ficatul de miel se mândrește cu cea mai mare cantitate de vitamina B12 , cu 100 g conținând 85,7 mcg. Este, de asemenea, o sursă semnificativă de folat, fier și vitamina C, având 400 mcg, 10,2 mg și, respectiv, 13 mg. De asemenea, carnea de vita și de pui conțin fier.
Scoici
Scoicile sunt cea mai bogată sursă naturală de fier, cu 100 de grame de scoici care conțin 28 mg de fier, 22,1 mg de vitamina C și 98,9 mcg de vitamina B12.
Fructele de mare, in general, pot oferi mai mult decât necesarul zilnic de fier și vitamina B12.
Orez brun
Orezul brun este, de asemenea, o alegere excelentă, deoarece este o sursă bună de fier, iar 100 de grame de orez brun conțin în jur de 0,4 miligrame de fier.
Cereale întregi
Boabele integrale, cum ar fi orz, quinoa și fulgi de ovăz, sunt bogate în fier. Fiecare 100 de grame de cereale întregi conține aproximativ 2,5 miligrame de fier.
Fructe
Vitamina C este esențială pentru absorbția fierului, care crește nivelul de hemoglobină. Fructe precum portocale, lămâi, guava și licii sunt recomandate din cauza conținutului ridicat de vitamina C.
Fructe uscate
Caisele uscate, stafidele și curmalele sunt surse fiabile de fier. De fapt, 100 de grame de fructe uscate au 0,8 miligrame de fier. În afară de fier, aceste fructe uscate conțin și fibre și vitamine esențiale.
Căpșuni
Aceste fructe minunate sunt benefice pentru cei cu niveluri scăzute de hemoglobină în două moduri – prin furnizarea de fier și prin creșterea absorbției fierului în organism.
Prune uscate
Prunele uscate sunt o modalitate eficientă de a crește nivelul hemoglobinei. Acest fruct este bogat în fier, fibre și vitamina C, care ajută la producerea de globule roșii (celule roșii din sânge).
Merele
Merele sunt bogate în fier (și în alți nutrienți multipli), ceea ce le face potrivite pentru creșterea nivelului de hemoglobină.
Continuarea, pe naturavindecatoare.ro