La Mulți Ani, NICU COVACI, Întemeietor de PHOENIX! FIE SĂ RENASCĂ! 

0
1217
starshiners.ro%20

La mulți ani, Nicu Covaci! Artistul pregătește o carte cu cele mai cunoscute 10 partituri ale trupei Phoenix.

Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix, împlinește astăzi, 19 aprilie, vârsta de 74 de ani, ocazie cu care redacția PRESSALERT.ro îi urează un sincer La Mulți Ani! Născut la Timișoara, artistul a început din copilărie să studieze pianul, acordeonul, dar şi limbile străine, iar la începutul anilor ’60, împreună cu Bela Kamocsa a pus bazele trupei Sfinții, care mai apoi s-a transformat în Phoenix.

„Astăzi ca și mâine, pururi și acum. Se împlinesc aproape 60 de ani de existență a formației Phoenix. De-a lungul istoriei sale tumultoase, formația a suferit transformări, însă de fiecare dată am păstrat stilul și mesajul. Se pare că tocmai acest mesaj de iubitori de țară reușește să sensibilizeze sufletele fanilor noștri, așa că m-am decis să duc la capăt un proiect de suflet mai vechi. Astfel, m-am decis să lansez în curând o primă carte de partituri muzicale care, într-o primă etapă, va conține cele mai cunoscute 10 piese ale trupei. Cartea va include elementele esențiale necesare unei interpretări corecte: linia melodică, acorduri, textele pieselor, precum și o serie de fotografii menite să creeze un pod în timp și peste timp. (Citeste mai mult pe: pressalert.ro).

Radio România: Nicu Covaci, fondatorul formaţiei “Phoenix”, împlinește astăzi, 19 aprilie, vârsta de 74 de ani.

Nicu Covaci s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara. Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci a început din copilărie să studieze pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. Apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. A studiat la Liceul de Arte plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara.

La începutul anilor ’60, împreună cu un coleg de şcoală, Kamocsa (Camo) Bela, a creat o formaţie de chitarişti, care se numea “Sfinţii”, nume pe care l-au păstrat până în 1964, când numele formaţiei s-a schimbat în “Phoenix”. În perioada 1964-1966, “Phoenix” a cântat în săli studenţeşti şi în cluburi din Timişoara piese din repertoriul unor formaţii celebre la acea vreme – “Beatles”, “Rolling Stones”, “Monkees”, sau “Animals”. Trupa a început să fie invitată la Bucureşti, în emisiuni de televiziune, devenind cunoscută în toată ţara.

După primul concert susținut în Bucureşti, în anul 1965, la I.A.T.C., Cornel Chiriac a invitat formaţia “Phoenix” să înregistreze la Radio România. Atunci au înregistrat piese ca “Ştiu că mă iubeşti şi tu”, prelucrările folclorice “Dunăre, Dunăre” şi “Bun e vinul ghiurghiuliu”. Tot atunci, membrii formaţiei au început colaborarea cu textierul Victor Cârcu, care a scris versurile primelor hit-uri ale trupei: “Vremuri”, “Şi totuşi ca voi sunt”, “Nebunul”, “Floarea stâncilor”, înregistrate pe două EP-uri Electrecord, tirajul fiind epuizat rapid.

Au urmat turnee în ţară care au mărit popularitatea trupei. După emigrarea lui Moni Bordeianu, în toamna anului 1970, Nicu Covaci i-a luat în formaţie pe Cornel Liuba (tobe), Kovacs Zoltan ”Zoli” (bass) şi Laurenţiu Butoi (oboi, flaut). În repertoriul formaţiei au apărut piese ca “Dorinţa”, “Aminteşte-ţi”, “Niciodată”, “Ochi de ţigan”. Formaţia a participat la a doua ediţie a Festivalului Club A, în 1971, unde a obţinut mai multe premii individuale de interpretare. După puţin timp, a fost cooptat Mircea Baniciu, ca solist, iar în octombrie 1971 au plecat din trupă Zoli, Laurenţiu şi apoi Cornel, fiind cooptaţi Josef ”Ioji” Kappl şi Costin Petrescu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Nicu Covaci este și un vechi pasionat al motocicletelor şi al sportului, practicând, printre altele, atletism, canotaj, karate, box, înot şi scufundat sportiv. (Radio România).

MN: La Mulți Ani, cu sănătate și bucurii, Nicu, minunat coleg și admirabil Prieten, Întemeietor de PHOENIX! FIE SĂ RENASCĂ! Ce frumos ar fi să renască și studenția noastră…! (Traian, de la Mangalia News​). Despre legendarul NICU COVACI și despre formidabila Trupă PHOENIX, vă invităm să citiți și articolele publicate de noi, de-a lungul timpului.


Mangalia News, 19.04.2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply