Biblioteca Municipală Mangalia – MEDALION Magda Isanos – 105 ani de la naștere

0
1401

farmec.ro
carturesti.ro%20

Biblioteca Municipala Mangalia – MEDALION Magda Isanos – 105 ani de la naștere.

A văzut lumina zilei în 1916, într-o frumoasă zi de april, ca fiică a lui Mihai Isanos și a Elisabetei, medici de profesie. Debutează în clasa a VI-a, cu poezia „Aș vrea un basm”, în numărul 2 al Revistei „Licurici” din 1 aprilie 1933:
Aș vrea un basm, dar cine să mi-l spună
cînd a tăcut de-o vreme chiar și vîntul ?
E focul stins și noaptea-i fără lună,
și muzei mele i-a-nghețat cuvîntul…

La 31 martie 1937, se căsătorește cu scriitorul Eusebiu Camilar.
Scria cu profundă atenție la detalii și păstrând o undă de gingășie în tot spectrul ei literar. Se datora acest fapt în mare parte dragostei sale și râvnei pentru frumos. Despre iubirea ei, Magda Isanos scria: „Eu sunt foarte fericită, cred că nu e exagerat să spun că ne iubim în fiecare zi mai mult. Ne-am pus verighetele, ne stau foarte bine, nici largi, nici strâmte… Zeby îmi aduce flori din oraș, îmi lustruiește pantofii și nu mă lasă să fac treabă, de parc-aș fi o principesă în exil. Câteodată mi-i frică. Atâta fericire poate supăra pe Dumnezeu”…

Eusebiu Camilar a ingrijit primul volum de poezii al poetei: „Poezii” (1943); acesta conținea texte ce apăruseră în diverse reviste literare. Cuplul a avut o fiică, Elisabeta Camilar, care în memoria mamei sale îi va lua numele: Elisabeta Isanos.

Postum, i-au apărut „Cântarea munților”, o dramă, „Focurile”, „Imnuri pentru pământ”, precum și câteva antologii. Fiica sa, Elisabeta Isanos a publicat o traducere în limba franceză a poeziilor mamei sale și un eseu biografic. Sunt doar câteva aspecte din viața scriitoarei.

Așadar, relansăm invitația de a pătrunde în universul bibliotecii noastre, să descoperiți, sau să redescoperiți scriitorii și destinele lor.

Vă reamintim faptul că Biblioteca Municipală Mangalia se află într-un sediu primitor, situat în piața Republicii, nr. 2. (Lângă Monumentul Eroilor).

Programul de funcționare este următorul:
Luni – Vineri : 10:00 – 18:00;
Sâmbăta: 10:00 – 14:00.


Mangalia News, 18.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply