„Realitatea fictivă” a artistului Valentin Tănase | Expoziția de la Căminul Artei se dorește a fi „un fel de contrapondere la realitatea înconjurătoare”

0
2481

Valentin Tănase este un artist complet: grafician, pictor, autor de ilustrații carte, sculptor monumental. În același timp, el este de aproape patru decenii artist al Studioului de Arte Plastice al Armatei. Recent, Valentin Tănase a deschis la Galeria ”Căminul Artei” expoziția „Realitatea fictivă”, care se vrea „un fel de contrapondere la realitatea înconjurătoare”.

„Sunt un artist interesat de toate marile teme clasice ale artei”. 

– În plin val trei pandemic ați deschis la Galeria ”Căminul Artei” o nouă expoziție. Cum ați caracteriza lucrările aflate acum pe simeze, grupate sub genericul Realitatea fictivă?

Am denumit Realitatea fictivă prezenta mea expoziție ca un fel de contrapondere la realitatea înconjurătoare, care pare, la rândul său, fictivă, datorită măsurilor restrictive cauzate de pandemia de coronavirus, dacă o raportăm la realitatea anterioară. Arta în general propune o imagine a realității, trecută prin filtrul imaginației artistului, care în mod evident, este o realitate metaforică, fictivă.

Rene Huyghe, un mare exeget al artei spunea: “Arta nu reproduce vizibilul, ci face vizibil! De aceea lucrările grupate pe simezele galeriei Căminul Artei, se doresc a fi niște metafore simbolice ale marilor teme și arhetipuri general umane: mitul Genezei primordiale, al temei apocaliptice, reperele filosofiei asiatice, provocările astrologiei și ale științelor ezoterice, trăirile și sentimentele general umane: iubirea, melancolia, idealurile și aspirațiile înalte, euforia și deșertăciunea puterii, iluziile și capcanele realității vizibile, toate văzute ca niște provocări la reflecție și joc al imaginației”.

– Care sunt temele care vă inspiră cu predilecție?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Am răspuns deja prin enunțarea marilor direcții artistice la întrebarea anterioară. Sunt un artist interesat de toate marile teme clasice ale artei: portretul, peisajul, nudul, natura statică, pictura de inspirație istorică, dar subiectele preferate sunt cele simbolice, cu trimiteri către Renaștere și arta suprarealistă, prin care comunic idei, mituri și legende, povești vizuale care se lasă descifrate cu o anumită răbdare, dar și cu o satisfacție a descoperirilor de adâncime.

– Sunteți directorul Studioului de arte plastice al Armatei. Cum se îmbină libertatea artei, cu rigoarea hainei militare?

Sunt de aproape patru decenii artist al Studioului de Arte Plastice al Armatei, instituție unicat, nu doar în România, ci și în plan internațional, care cuprinde în componență artiști plastici profesioniști din toate domeniile artei: pictură, sculptură, grafică, artă monumentală și decorativă, mulți dintre ei fiind nume consacrate  în panorama artei plastice românești contemporane. Chiar dacă artiștii studioului își desfășoară activitatea sub egida armatei, au toată libertatea de creație, putându-se implica atât în creațiile solicitate de Ministerul Apărării, cât și în opere personale, cu aceeași viziune și degajare artistică. Aș adăuga faptul că activitatea în acest colectiv se caracterizează printr-o anumită disciplină și rigoare interioară a actului de creație, care lipsește uneori în creația independentă și care nu este impusă, ci asumată voluntar.

– Care este istoria acestui studio, cum a apărut ideea apropierii artiștilor plastici de armată?

Continuarea, pe pallasathena.ro

Citiți și: EVENIMENT! Galeria “Căminul Artei” din București găzduiește în aceste zile Expoziția personală intitulată ”Realitatea fictivă”, a renumitului artist plastic Valentin Tănase

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 15.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply