98% dintre pacienții diagnosticați cu COVID prezintă manifestări de tip reacție acută la stres – Interviu realizat cu doamna Maria Călin, psiholog clinician în cadrul Spitalului Municipal Mangalia

0
834

Majoritatea pacienților diagnosticați cu COVID prezintă manifestări de tip reacție acută la stres. Unii sunt furioși, irascibili și nervoși, alții  devin apatici sau depresivi. Este concluzia psihologului clinician Maria Călin, de la Spitalul Municipal Mangalia, după un an de pandemie. Cum sunt ajutați bolnavii, dar și cadrele medicale, aflăm din interviul următor.

Prin ce stări trece o persoană care află că este infectată cu un virus prea puțin cunoscut și că poate dezvolta o boală cu o evoluție imprevizibilă?

Maria Călin: Aș începe prin a spune că cea mai mare frică a omului este frica de moarte, dar speranța este mai mare decât frica și, oricât de mare ar fi frica, ea nu poate alunga speranța, iar acest virus are atât de mare putere tocmai prin frica pe care ne-a indus-o. La momentul acesta, după un an de experiență, pot spune că 98% dintre pacienții confirmați COVID 19 prezintă manifestări de tip reacție acută la stres ca urmare a situației la care sunt expuși. Pot există manifestări de tipul iritabilitate, irascibilitate, furie, nervozitate sau apatie. La fel, retragerea în sine, depresia, senzația că nimic nu mai este de făcut. Nivelul de stres și de anxietate este foarte ridicat și este nevoie de o bună comunicare și o consiliere, de aceea este important și de accentuat că personalul medical lucrează cu oameni și nu cu viruși, bacterii etc., iar oamenii bolnavi sunt influențați complex de factori biologici, de forțele psihologice și de condițiile sociale. Un alt aspect foarte important în tratamentul pacienților cu COVID 19 este felul în care personalul medical comunică cu aceștia, deoarece acest diagnostic are un impact emoțional semnificativ asupra stării psihice, iar pentru menținerea unei stări psiho-emoționale mai bune a pacientului este necesară o abordare empatică, o comunicare corectă, adică se produce o detensionare psihică și apare o complianță și un răspuns pozitiv al organismului la o recuperare mai rapidă.

Lupta împotriva COVID se duce și pe plan psihologic. Cum îi ajutați pe pacienții diagnosticați cu COVID să învingă boala?

Continuarea, pe radioconstanta.ro. Interviu realizat de Cătălina Radu.

Publicitate


piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele