Citadela Scriitorilor cu Lucian Ciuchiță – invitat BOGDAN HRIB [VIDEO]

0
1466

farmec.ro
carturesti.ro%20

Puterea exemplului, pentru tinerii din ziua de azi…

„De ce nu mai citesc tinerii? De ce interesul pentru lectură și literatură este din ce în ce mai scăzut în rândul generațiilor tinere? De ce pragurile bibliotecilor sunt din ce în ce mai rar călcate de adolescenți, de elevi, în general? De ce vârsta celor care intră într-o librărie a crescut semnificativ în ultimii ani, în timp ce numărul celor care răsfoiesc o carte într-o librărie a scăzut? Întrebările acestea nu ni le punem doar noi. Fenomenul este extins și se manifestă în multe țări, nu doar europene. Cultura scrisă nu mai atrage astăzi decât pe foarte puțini. Sondajele făcute în ultimii ani în rândul adolescenților arată că marea majoritate nu citește nici măcar o carte pe an, iar cei care citesc alocă foarte puține minute pe zi lecturii unei cărți. Timpul liber, în general, nu și-l ocupă cu cititul cărților. Adolescenții preferă distracțiile, dar cel mai mult și mai îngrijorător, o spun din ce în ce mai des și mai apăsat specialiștii în educație și psihologii, aceștia își ocupă o bună parte din timpul liber, dacă nu tot, stând pe rețelele de socializare și pe internet.” Tribuna Învățământului

Un locuitor al Universului, aşa cum îi place realizatorului emisiunii Citadela Scriitorilor să se prezinte în direct, alături de interlocutorul său, romancierul, prof.univ. şi editorul Bogdan Hrib, au dezbătut pe larg problemele şi cauzele care stau la baza lipsei de interes a tinerilor pentru cărţi.

Cei doi scriitori au discutat, de asemenea, aspecte privind ecranizarea unor romane şi despre faptul că vizionare unui film nu este de ajuns pentru înțelegerea unei opere literare. Este de preferat să citeşti mai întâi cartea şi apoi să vizionezi filmul.

Tinerii de astăzi, care mai sunt atraşi de cărți, citesc numai „importuri”: „Harry Potter”, „Lord of the Rings”, „Game of Thrones” și alte bestseller–uri cu vampiri, vârcolaci si zombii, din fericire fiind încă feriți de pasiunile cititorului american care pretinde că se numesc „Cărți grafice” benzile desenate pe care, pe vremuri, le citeau la noi copiii de 6–8 ani. De aici, de la lecturile tinerilor cititori, li se trage și viziunea ocultă asupra lumii și vieții în general, și, implicit, ruptura dintre generații.

Pur și simplu, generațiile formate în urmă cu 50–100 de ani au citit mai mult literatură clasică, ce insuflă un anumit set de valori, o anumită viziune asupra lumii, trasând un anume scop/ideal pentru tineri, în timp ce bestseller–urile din ziua de astăzi încurajează cultul plăcerilor (hedonismul), dorința de putere și întreaga mentalitate liberală – fă ce vrei, trăiește clipa, o vulgarizare a maximei latine „Carpe diem”! – de care nici măcar 5% n–au auzit…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Lecturile de astăzi NU promovează deloc responsabilitatea, altruismul, apărarea celor slabi și neputincioși. Pentru tinerii de azi, toate valorile medievale ale onoarei și cinstei sunt rele – tare de care nici nu vor să audă; și cum să se autosacrifice pentru ceva mai măreț ca ei, când toată literatura modernă, toate filmele și societatea în general le bagă–n cap că ei sunt nemaipomeniți și pot face ce vor, ce le place, fără să dea nimănui socoteală? (Lucian Ciuchiță, 8 aprilie 2021, București).

MN: Jurnalist, poet, romancier, filosof și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 09.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply