Prima monografie dedicată Ansamblului artistic ostășesc „Albatrosul” al Marinei Militare | Comandor (r) dr. Marian Moșneagu reînvie «Legendele „Albatrosului”»

0
561
farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21

Dedicat și devotat istoriei Marinei Române, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, realizatorul rubricii „Lumea marinarilor”, rămâne același consecvent publicist de cursă lungă și autor de succes în domeniul istoriografiei militare.

Cel mai recent titlu îl reprezintă albumul „Legendele «Albatroșilor»”, în curs de apariție sub sigla Editurii Militare. Este vorba despre prima monografie dedicată, la împlinirea a șapte decenii de la înființare, celebrului Ansamblu artistic ostășesc „Albatrosul” al Marinei Militare, înființat, condus și promovat pe scena marilor festivaluri naționale de cel care a fost Omul de mare talent și maximă determinare, colonelul Marin Hudițeanu (1923-2020).

„Cu harul, fermitatea și viziunea sa admirabilă, Marin Hudițeanu a creat și a devenit el însuși o instituție” – ne încredințează Marian Moșneagu.

„Nu pentru sine, ci pentru Marina și Armata Română. Odată lansată la apă, Maestrul a făcut-o faimoasă în cele patru puncte cardinale. A armonizat versul cu ritmul, tinerețea cu valul și talentul cu performanța. Așa s-a născut legenda. Iar mulți dintre mentorii săi au perpetuat și consacrat legenda, prin ei înșiși. O pagină din cultura noastră națională s-a scris și rescris pe aripile imaculate ale „Albatrosului” nepereche. Prin acest original Jurnal de bord, zborul către nemurirea legendei continuă…”.

Contactat de redacția noastră, comandorul dr. Marian Moșneagu a adăugat: „Cea mai frumoasă zi este când, la capătul unei ample campanii de documentare, convorbiri, corespondențe, rugăminți, scrieri și rescrieri, consultări, corecturi și finisaje, ajungi, într-un final, să declari, sus și tare: BUN DE TIPAR!

Retrăiesc în acest miez de primăvară această imensă bucurie, datorată sprijinului nemijlocit al echipei de profesioniști ai Editurii Militare – Ane-Marie Ovreiu, Ion Mihaiu, Marius Iorgulescu și directorul Adrian Pandea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Împreună redăm Istoriei secvențe și imagini din siajul unei instituții, care în cele patru decenii de activitate a adunat, selectat și lansat pe Marea culturii naționale adevărate talente, precum cele câteva celebrități prezentate în album – George Bînțu, Constantin Dolănescu, Nicu Jigolea, Rodica Grecu, Livia Letca, Daniel Magdal și Petrică Mîțu-Stoian și mulți alți „albatroși”, la fel de virtuoși și de merituoși, consacrați în diverse alte domenii. Oameni de caracter, cu conștiința apartenenței la acest fenomen cultural dobrogean, care nu s-au dezis niciodată – ba dimpotrivă, își amintesc cu multă plăcere! – de cei doi ani de cătănie petrecuți în cazărmile Marinei, sub bagheta Maestrului.

Așadar, am încredințat spre tipărire acest album, despre un Albatros de poveste, care astăzi, din păcate, nu mai este, dar care a generat, la rându-i, atâtea și atâtea povestioare, unele de scenă, altele de cazarmă sau de viață, pur și simplu. Toate aceste amintiri frumoase, unele rememorate chiar de cei care le-au trăit, fac parte din legendă.

Sper să fim sănătoși și să avem parte la Constanța și de o lansare pe măsură, pigmentată cu cântecele și marșurile de odinioară, inspirat atașate albumului pe un CD realizat prin bunăvoința entuziastului Marian Diamandopol.

Toată admirația și sincere felicitări timișoreanului Milorad Milicici, precum și tuturor celor care au contribuit cu amintiri, fotografii, afișe, colaje din presa vremii, confesiuni dar și material, la finalizarea acestui proiect, dedicat memoriei Maestrului Marin Hudițeanu și Ansamblului artistic ostășesc «Albatrosul»”.

Venind în întâmpinarea inițiativei unui grup de nostalgici ai vremurilor de glorie din anii ̛80 care au revenit, în urmă cu trei ani, în clubul Centrului de Instrucție al Marinei Militare, actuala Școală de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia, autorul a reconstituit ascensiunea și palmaresul „Albatrosului”, susținute și de amintirile unora dintre miile de membri care i-au adus și consolidat un binemeritat prestigiu.

Citiți mai mult în ziuaconstanta.ro

MN: Despre Ansamblul artistic Albatrosul și Maestrul Marin Hudițeanu, cotidianul online Mangalia News a publicat mai multe articole ce pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 07.04.2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply