OVIDIU BARTES și LAUTARII din Chișinău – Suita din ARDEAL și alte melodii interpretate la vioară [VIDEO]

0
1852

farmec.ro
carturesti.ro%20

OVIDIU BARTEȘ și LĂUTARII din Chișinău – Suita din ARDEAL:

Ovidiu Barteș – Învârtită de la Hunedoara

OVIDIU BARTEȘ – dirijor Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

“Cântecul Primăverii” – Ovidiu Barteș

Dumnezeu a spus / Să fie lumină şi a fost dragoste. / Dumnezeu a spus / Să fie dragoste şi a fost primăvară. / Iar după primăvară a urmat floarea -/  îngerul cu zâmbet de copil… poezie de Camelia Opriţa.

Ovidiu Barteș: Pentru tinerii dornici de a învăța noi piese de muzică populară instrumentală, le ofer astăzi o melodie foarte dragă mie: “Ardeleana din Banat”, o piesă ritmată, tehnoredactată pentru două viori solo, contră și contrabas. Am interpretat-o prima dată acum mai bine de 30 de ani, adăugându-i la acea vreme o parte a treia, parte care făcea legătura cu piesele următoare din suită. Prin urmare, exact așa am tehnoredactat-o și pentru voi. Sunt convins că o să vă placă! Mult succes!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Adrian Ardelean: De unde vine termenul de “SUITA” din Ardeal? Probabil de la melodia “M-am SUIT in dealu’ Clujului”, pe care o puteti asculta mai sus, in debutul unei “SUITE ardelenesti” cu (un pic de) accent moldovenesc (e de bine, credeti-ma!) dat de maestrul Nicolae Botgros si de orchestra “Lautarii” din Chisinau, care-l au ca invitat pe Ovidiu Bartes, clujean de-a’ meu!
P.S. Multumesc domnului Traian MN, care mi-a adus in atentie video-u’ de mai sus.

– Mă bucur tare mult, frate drag Adrian Ardelean, pentru că prețuim împreună folclorul românesc autentic, pe care-l oferim din toată inima prietenilor noștri virtuali, dar, mai ales, celor reali, care vibrează alături de noi, ascultând asemenea bijuterii muzicale!

Adrian Ardelean: Draga prietene Traian MN, pana la urma io sunt doar un TARAN din Ardeal, crescut in spirit de-acolo, cu tot ceinseamna asta (limba – grai ardelenesc, muzica de-acolo, port popular, SPIRIT ardelenesc, alea-alea)… M-am departat FIZIC de Ardeal, da’ SIRITUAL sunt TOT ACOLO, n-am plecat niciodata!

– La fel și eu, dragule; soarta (și repartiția guvernamentală) m-au trimis la aproape 1.000 de kilometri Est de locurile natale, dar, spiritual, ”ACASĂ”-i tăăăt în pusta Banatului, unde m-am născut și în Ardealul bunicilor, în Țara Moților, pe unde am crescut… Și, iacă, să mai pun un pic degetul pe coarda aia sensibilă…  Pentru Adrian Ardelean, moroșanu’ nostru drag, ce-i cu gându’ și cu fapta la Montreal, dar cu ‘irima’-i la Cluj [VIDEO]

Adrian Ardelean: De prin 2015 incoace, ajung in satu’ meu (Cluj) din doi in doi ani – ăia impari: 2015, 2017, 2019… Mi-am rezervat deja si concediu’ de anu’ asta – 2021 – in octombrie, sper sa ma lase Covidu’, ca mi-i dor de Cluj – vorba aia – ca de mama! …Incredibil cat de USOR e sa ma faca cineva sa plang… Ma uit la ce-am filmat CHIAR IO, și imi dau lacrimile…

Traian MN: Știu cum îi, Adrian, fratele meu drag și atât de apropiat sufletește, știu ce simți și cum te răscolește muzica asta minunată… Să fim sănătoși și, poate ne ajută bunul Dumnezeu și ne-om întâlni și ”fizic”, inclusiv la Marea cea Mare…, și ți-oi trage și-o cântare la ureche din vioara mea centenară, ce o am de la Frații Vincu, vestiții muzicanți ”dân Banatu’ ăl dă câmpie”…


Mangalia News, 04.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply