Ioan Iacob – Huţulca la Hurghada (proză scurtă, precum viaţa noastră) [Foto/VIDEO]

0
1284

Huţulca la Hurghada (proză scurtă, precum viaţa noastră).

În anul în care, pe 29 mai, voi împlini şapte decenii, un prieten drag mi-a oferit o nesperată şansă să plec o săptămână din Bucureşti, din România şi din Europa, undeva la ţărmul Mării Roşii, la Hurghada (Informaţii de pe Internet: Fost sat pescăresc de pe țărmul Mării Roșii, din Egipt. El a devenit din anii 1980 un centru turistic important din Egipt, care are în prezent 60.000 de locuitori. Centrul turisitic și balnear s-a dezvoltat printr-un sprijin financiar arab, nord-american și european. Plajele de nisip de la Marea Roșie au fost vizitate în anul 2004 de cca. 1 milion de turiști. Azi Hurghada se prezintă ca un șirag de hoteluri cu o arhitectonică orientală, terminate sau în construcție, înșirate de-a lungul litoralului Mării Roșii. In apropierea orașului se află un aeroport internațional. Așezarea El-Guna situată pe malul unei lagune a fost construită exclusiv în scop turistic, mai există asemenea lagune pe o lungime de 22 km).

În urma unui test PCR negativ, ne îmbarcăm la bordul unui Boeing cu destinaţia Hurghada.

Hotelul de cinci stele, unde suntem cazaţi, ne oferă un apartament de lux, cu o privelişte “ravisantă” către piscine / noaptea acestea se colorează în albastru vânăt /, apartamentul  este la parter şi am fi tentaţi, noaptea, să sărim “pârleazul“ spre apa albastră şi fascinantă (balconul dă direct în curtea hotelului, care este considerat cel mai deosebit dintre toate).

Când revenim de la masă sau de la plajă, în zilele acestei „săptămâni în paradis“,  “butonăm” cu determinare televizorul, plin de canale în limba arabă, din care nu înţelegem nimic, de aceea căutăm preponderant CNN sau BBC. O surpriză plăcută ne oferă TVR International: la mii de kilometri de Bucureşti, TVRi ne face imensa bucurie de a ne împărtăşi  o “Huţulcă“:

(Mă gândesc instantaneu la o asociere… ”Huţulca la Hurghada”… Știu că la întoarcerea în ţară voi trimite o proză scurtă cu acest titlu către „Mangalia News”…, ciocnim un pahar cu bere în cinstea zilei de 29 mai, 2021, când voi face 70 de ani şi îmi vine o idee…).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Drumul aici a fost făcut în contextul în care, peste puţin timp, voi împlini 70 de ani. Ne puteţi aduce un pahar de şampanie?, întreb în engleză pe un chelner egiptean, care revine peste câteva clipe cu superiorul său, ce vrea să se „lămurească“ asupra… ”problemei acidulate“. Se scuză, nu intră în “habitatul all inclusive” al sejurului, suntem dezamăgiţi fiindcă…

Dar peste câteva clipe, când încercam să ne alinăm tristeţea cu bere, sosesc două pahare cu şampanie.

FINAL. Ciocnim şi îmi spun în gând:

– La mulţi ani, Profesore! Nu ştiu dacă în această viaţă voi mai ajunge vreodată la Hurghada, dar cu siguranţă nu voi trece decât o singură dată prin “cercul de foc” al primei secunde din ziua de 29 mai! Şi, cu siguranţă, nu voi mai avea o altă viaţă să mă bucur din nou, urmărind pe ecranul televizorului „Huţulca“, la Hurghada.

Ioan Iacob, 2 aprilie 2021.

*******************************

Mangalia News: La Mulți Ani, cu sănătate și multe alte asemenea bucurii ”șampanizate”, vă dorim și noi, cu anticipație, dragă Domnule Profesor Ioan Iacob, stimate Maestre, ca să fim siguri că vom fi primii care vă urăm, înainte de schimbarea prefixului! 🤗

Pe dumneavoastră, dragi cititori, vă invităm să vizionați AICI: https://s9.ro/1egn, câteva dintre scrierile și proiectele culturale admirabile ce poartă semnătura domnului Prof. Dr. Ioan Iacob, publicate de Mangalia News, proiecte media în care avem onoarea de a-i fi parteneri.


Mangalia News, 03.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply