„ZIUA Z” – Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită sâmbătă și duminică la TSC, cu un spectacol live online

0
1009

Teatrul de Stat Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, din 27 Martie cu un spectacol online, perfect adecvat restricțiilor impuse de pandemie. Totul este în direct, este construit cu emoții autentice și cu energii artistice intense.

„Spectacolul „Ziua Z” de Ionuţ Sociu, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul de Stat din Constanţa este cea mai consistentă şi performantă producţie realizată în intervalul început odată cu restricţiile impuse de pandemie”, Alina Epîngeac, critic de teatru, revista Amfitreatru.

„Ziua Z” este teatru hibrid, transmis live, online, un spectacol ce testează modurile prin care teatrul mai poate fi prezent și relevant în viețile noastre în acest moment, în care Constanța se află în scenariul roșu, propunând un concept artistic dinamic, adaptat realităților pe care le trăim. Montarea e construită pe două planuri – susținute de filmări live care se desfășoară atât într-o mașină care gonește pe străzile orașului, cât și în studioul unei televiziuni locale, aflate pe scena TSC. „Ziua Z” va putea fi vizionat și din sala de spectacol, de îndată ce accesul pentru public va fi permis.

Spectacolul spune povestea a patru tineri care plănuiesc răpirea fiului unui influent om de afaceri. Acțiunea lor se vrea a fi una justițiară, în condițiile în care fiul a scăpat de închisoare după intervenția salvatoare a tatălui. Mai mult decât atât, cei patru se folosesc de acest moment intens mediatizat pentru a lansa un manifest și o nouă mișcare prin care se urmărește o schimbare de paradigmă în România de azi.

Scenariul, special conceput pentru acest spectacol, este semnat de Ionuț Sociu, regia îi aparține lui Bobi Pricop, scenografia – Oanei Micu, director de imagine, sunet și montaj este Mihai Cosmin Popa, muzica originală este compusă de Eduard Gabia, iar Răzvan Rusu coordonează programarea și asigură suportul tehnic.

În distribuție: Marian Adochiței, Theodor Șoptelea, Cătălina Mihai, Florin Aioane, Andrei Bibire, Lana Moscaliuc, Lucian Iftime, Nina Udrescu, Iulian Enache, Mirela Pană, Liviu Manolache, Dan Cojocaru, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Georgiana Mazilescu, Liliana Cazan, Ștefan Mihai, Cristiana Luca, Laura Crăciun, Andu Axente, Adrian Dumitrescu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Spectacolul, cu durata de o oră, este programat sâmbătă, 27 martie, de la ora 17:00, și duminică, 28 martie, de la ora 17:00.

Premiera spectacolului „Ziua Z”, din weekend-ul trecut, a avut ecouri favorabile:

Alina Epîngeac, critic de teatru, Amfiteatru:

Spectacolul „Ziua Z” de Ionuţ Sociu, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul de Stat din Constanţa este cea mai consistentă şi performantă producţie realizată în intervalul început odată cu restricţiile impuse de pandemie. Este un spectacol ce nu are nevoie de circumstanţe atenuante, nu îşi cere scuze, nu e o încercare, nu e ad-hoc. Un manifest cât se poate de pertinent, lucid, curajos şi autentic atât din punct de vedere social, cât şi artistic, nu are nevoie de nicio indulgenţă. După un an de rezistat în condiţii vitrege, această premieră se desprinde relevant şi ridică multe sprâncene a uimire. (…)

„Ziua Z” este un spectacol ce nu te lasă indiferent, pentru că vorbeşte despre ceea ce ştim că e adevărat. E cu atât mai impactant şi emoţionant cu cât o face cu profesionalism şi performanţă artistică. Realitatea nu e doar un pretext pentru un spectacol. Ficţiunea nu e doar o platformă pe care socialul se urcă pentru a se face văzut. Moderaţia şi decenţa în care cele două instanţe se completează în această reuşită întâlnire sunt motivele pentru care spectacolul Teatrului de Stat din Constanţa este cea mai consistentă realizare de teatru online, hibrid, din ultimul, atât de problematic, an.

Doina Papp, critic de teatru, Adevărul:

 Ziua Z, spectacolul transmis online de Teatrul de Stat din Constanța e rodul unui efort apreciabil de adaptare la situația pandemică în care ne aflăm, punând în același timp în dezbatere probleme legate de  chiar rostul și răspunderea teatrului, ca artă de for public.

Doina Jela, scriitoare:

(…) Savuros, riguros, serios și tulburător. Și lipsa de speranță pe care o degajă spectacolul constituie paradoxal o speranță.  O mostră de teatru social  de cea mai energică  inspirație. Mi-a plăcut mult.

Mirela Stîngă, jurnalist cultural:

„Ziua Z“ este inedit și pentru curajul său de a aduce în prim-plan, frust, fără menajamente, bubele, mucegaiurile și noroiul unei societăți în derivă.

Ziua Z este un spectacol-manifest, un spectacol dur, anxios aidoma cu realitatea din care se inspiră, astfel încât, parafrazându-l pe Stendhal, „Ziua Z“ este o oglindă a societății(…); pentru o oră, Teatrul de Stat Constanța vă oferă „o felie“ de realitate, pentru că asemănarea cu fapte și întâmplări reale este șocantă și deprimantă.

Laura Ivăncioiu, blogger cultural:

(…) mi se pare foarte tare că spectacolul de teatru este de fapt o filmare, montare și transmisie live (nu doar de pe scenă, ci și dintr-o mașină în mișcare). Și e teatru – orice mi-ar spune mie conservatorii!

Și mai e ceva ce mi-a plăcut la spectacolul ăsta – că acțiunea e plasată în Constanța, că subiectul e încercarea unor tineri de a schimba societatea asta coruptă în care trăim în România. Îmi place că e atât de mult despre aici și acum.

Teodora Ghica, teatrolog, Liternet:

Sub forma unui produs artistic curajos şi multi-faţetat, Ziua Z trece dincolo de barierele cu care suntem obișnuiți. E un îndemn care se adresează deopotrivă celor de pe scenă și celor din fața ei. Și e departe de a se termina odată cu oprirea live streaming-ului. E mai degrabă un prim pas către schimbare, un îndemn de luat acasă, pe stradă, de gândit și disecat la rece. Totodată, dincolo de concept, dincolo de toate lucrurile cu care ne confruntă, acest hibrid de spectacol de teatru / scurt-mediu-metraj e o primă speranță pentru alternativa de teatru online.

Alberto Păduraru, teatrolog, Liternet:

Ziua Z şochează prin umorul involuntar care îmbracă un subiect sensibil, fapt care duce la un fel de ping pong al reacţiilor spectatorului. Râzi – te simţi prost că râzi – eşti conştient că tot ce se întâmplă e cât se poate de serios din punct de vedere al implicării pentru unele persoane – râzi din nou – te simţi prost că râzi… Şi tot aşa. Un cerc vicios care funcţionează ca mimesis al spectacolului, care în sine e mimesisul Tomisului originar – lucrul măreţ întemeiat pe o crimă.

*******

Biletul, al cărui preț final este 28,45 lei, poate fi achiziționat de pe platforma Mystage (https://www.mystage.ro/spectacole/ziua-z-2665), unde există și instrucțiunile pentru vizionare. Cu prețul unui bilet, spectacolul poate fi vizionat online de o familie întreagă. Publicul este invitat să urmărească spectacolul live sâmbătă sau duminică, de la 17:00, iar înregistrarea rămâne disponibilă timp de opt (8) ore.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Vă mulțumim pentru că ne sunteți mereu alături și vă așteptăm cu drag la teatru!
www.teatruldestatconstanta.ro
www.facebook.com/teatruldestatconstanta
https://www.instagram.com/teatruldestatconstanta


Mangalia News, 27.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply