Ziua Mondială a Apei | Lipsa apei curate cauzează mai multe victime, anual, decât conflictele armate, cutremure şi epidemii, LA UN LOC

0
1194

De “Ziua Mondială a Apei”, gândiți-vă la următorul aspect: un copil moare la fiecare 21 de secunde, pe întreg mapamondul, din cauza consumului de apă contaminată. Se estimează că până în anul 2030, deficitul de apă va determina până la 700 de milioane de persoane să se deplaseze către zone mai favorabile, pentru a-și asigura accesul la apă potabilă, potrivit UN Water, organismul de coordonare a problemelor legate de apă al Organizației Națiunilor Unite. În aceste vremuri, în care mulți sunt influențați fake news-uri și de discursuri bombastice, problemele cu adevărat grave, care trenează de ani de zile, sunt aproape uitate.

Cu toate că apa acoperă 70% din suprafața pământului, doar o mică parte din aceasta este apă dulce. Apa potabilă disponibilă este distribuită inegal pe glob – peste 30% din resurse sunt localizate în Asia, pe locurile următoare situându-se America de Sud și de Nord. Și din cauză că multe surse de apă dulce sunt poluate sau disputate, miliarde de oameni încă nu au acces la apă curată în fiecare zi. Se estimează că în prezent, aproximativ 4,5 miliarde de persoane încă nu dispun de servicii de salubritate gestionate în siguranță, în special în zonele rurale.

Pentru fiecare produs fabricat pe care îl folosiți este nevoie de apă. Pentru a produce o singură coală de hârtie sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic este nevoie de 91 de litri de apă. Se estimează că cererea de apă globală pentru procesul de fabricaţie din industrie să crească până în 2050 cu 400%, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu alte sectoare economice. Pentru un om, cantitatea de apă recomandată pentru a fi consumată într-o zi este de 50 litri (consum propriu-zis, prepararea mâncării etc). Însă în timp ce un american consumă de 5 ori mai multă apă decât un european (500 litri vs. 100 litri), în Gambia, locuitorii se mulțumesc doar cu 4.5 litri pe zi.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decretat, în 2010, că accesul la apă potabilă este un drept uman. Însă cu toate acestea, multe dintre guvernele lumii sau administrațiile locale trec cu vederea acest drept fundamental al omului, îmvolnăvind mai mulți oameni pe zi decât a făcut-o COVID 19 de începutul pandemiei:

  • organismul uman conține până la 70% apă – creierul și rinichii fiind în proporție de 80%-85% compuși din H20. Acum luați în considerare că aproximativ 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume folosesc constant o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale.
  • din cauza accesului deficitar la apă potabilă de calitate şi lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere, se înregistrează aprox 780.000 de decese, cauza principală fiind dizenteria şi holera. Lipsa apei curate cauzează mai multe victime anual decât conflictele armate, cutremure şi epidemii, LA UN LOC.
  • acum gândiți-vă că în 2015, aprox. 844 de milioane de persoane nu aveau acces la servicii de apă potabilă şi că doar 39% din populaţia mondială dispunea de servicii de reciclare a apei uzate sigure. Iar cererea de apă potabilă se estimează că va crește până în 2050 cu aprox. 20%-30%…

La final, rețineți un singur lucru: fără mâncare, putem rezista chiar și trei săptămâni… Fără apă, corpul uman rezistă doar trei zile! Și cu toate acestea, noi ignorăm total și ne batem joc zilnic de această resursă prețioasă a pământului!


Bogdan Bola, 22.03.2021.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply