Zânele apelor, superbele, misterioasele și atrăgătoarele Naiade, Nereide, Oceanide și Sirene, în viziunea Maestrului Valentin Tănase

0
2144

Zânele apelor, superbele, misterioasele și atrăgătoarele Naiade, Nereide, Oceanide și Sirene, în viziunea Maestrului Valentin Tănase.

Dimensiunea acvatică a fost dintotdeauna leagănul vieții. Încă din cele mai vechi timpuri imaginația umană a populat misterul adâncurilor apelor cu zeități și ființe divine. Mitologia greacă avea o adevărată ierarhie a entităților acvatice. Pe lângă zeul suprem al mărilor, Poseidon (Neptun în mitologia romană) și soția sa, Amphitrita, existau o sumedenie de divinități acvatice feminine divizate în trei categorii principale: “Naiadele” – nimfele (zânele) apelor curgătoare, “Nereidele” – zânele Mării Mediterane și “Oceanidele” – zânele oceanelor.

Erau, de cele mai multe ori entități pozitive, benefice, ajutând muritorii obișnuiți în clipe de furtună, sau restriște, chiar dacă unele dintre ele, “Sirenele”, atrăgea prin cântecul lor divin marinarii, care vrăjiți de muzică, se înecau, lovindu-se de stânci. Zânele apelor erau adevărate sex-simboluri ale lumii antice, având numeroase legături sentimentale, atât cu zeii, cât și cu muritorii. Cea mai celebră dintre nereide a fost Thetis, mama lui Ahile, marele erou al Iliadei.

Undele mereu mișcătoare și aproape muzicale ale apelor ca și unduirile la fel de muzicale ale formelor corpului feminin, impreună cu simbolistica miturilor și legendelor de altădată, au constituit mereu un subiect plastic și o inspirație pentru artiști.

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 21.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply