Citadela Scriitorilor, cu Lucian Ciuchita – invitat STEFAN DIMITRIU [VIDEO]

0
1433

farmec.ro
carturesti.ro%20

Citadela Scriitorilor, cu Lucian Ciuchita – invitat STEFAN DIMITRIU

O viață dedicată scrisului…

“A fi sau a nu fi scriitor?, este întrebarea schakespeariană din zilele noastre. Câți scriitori se pot lăuda cu o operă literară? Puțini, foarte puțini… Creaţia aparţine doar literatorilor cu har şi scriitorilor care se bucură de adevărata bogăţie spirituală. În schimb, în contrapartidă, există mulţi, prea mulţi, cei care, în dorinţa de a obţine într–un mod facil notorietatea şi să parvină cât mai repede, îşi vând sufletul diavolului şi se pun bine cu Puterea, preferând obedienţa, în loc să rămână demni şi independenţi în exprimarea ideilor.

Scriitorul Stefan Dimitriu este un model printre scriitori… Domnia sa a avut amabilitatea să participe în calitate de invitat la emisiunea Citadela Scriitorilor. Este, poate, cel mai elocvent exemplu de om-scriitor, adică un literat care şi-a dedicat toată viața scrisului. Moştenind o matrice culturală, atât parinții care erau invățători în sat, cât si bunicul care era scriitor, de la vârsta de 6 ani descoperă minunata lume a poveştilor lui Ion Creangă şi apoi, cu un talent nativ îşi scrie primele impresii pe paginile unor caiete de scoală… Apoi, brusc, în 1944, este nevoit să fugă cu familia din calea războiului şi să se refugieze la Ploiesti. După război, regimul comunist îl tratează inuman, pe motiv că provine dintr-o familie de chiaburi, este nevoit la 14 ani să muncească pe un şantier la turnat betoane pentru a-şi întreține familia… Totuşi, cu toate greutățile vieții cauzate de fostul regim comunist, tânărul Stefan nu-şi părăseşte şcoala şi, mai important, scrie în continuare şi aşterne pe hârtie impresii despre lumea din jurul lui…

Viața grea îl maturizează prematur şi acest lucru se va observa mai târziu, când scrierile domniei sale vor reflecta acele vremuri tulburi, descrise de un fin observator, un spirit critic dar obiectiv, fresce care poartă amprenta unui suflet sensibil. Debutul literar se produce în 1971, cu volumul de proză scurtă „Drumuri ca-n palmă”, apărut la Editura Eminescu. Un an mai tarziu i se publică romanul „Trapez”, la aceeaşi mare editură. In 1978 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Oamenii de litere din generația Augustin Buzura l-au caracterizat pe scriitorul Stefan Dimitriu, pe bună dreptate, ca fiind cel mai bun autor de romane politice. Maestrul Stefan Dimitriu s-a apucat de scris din copilărie, activitate pe care o va continua până în zilele noastre, la cei 83 de ani de existență…”. Lucian Ciuchiţă.

„Ştefan Dimitriu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din România… În 2010, Clubul de Proză al Uniunii Scriitorilor îi acordă Premiul de excelenţă pentru romanul „Lasă zilei scârba ei”. Documentarul său „Exerciţii de libertate”, consacrat Revoluţiei Române, a fost distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA (Londra, 2001) şi Nimfa de argint (Monte Carlo, 2002)”. Vasile Poenaru.

Felicitări, Maestre! Să-i dăm cuvântul Scriitorului…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Jurnalist, poet, romancier, filosof și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 20.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply