Ce analize de sânge se fac în fiecare an și cum le obții gratuit – Sfaturile medicului Ana Maria Bucur

0
1103

Ce analize de sânge se fac în fiecare an și cum le obții gratuit – Sfaturile medicului Ana Maria Bucur.

Ce analize se fac în fiecare an? Analizele de sânge oferă o perspectivă asupra stării generale de sănătate. Sunt, de asemenea, o modalitate bună de a descoperi din timp o eventuală problemă de sănătate și de a monitoriza cât de bine răspunde organismul la tratamentele pe care le urmezi, acolo unde este cazul.

Este indicat să faci analize de rutină cel puțin o dată pe an. Discută cu medicul de familie pentru a afla dacă există alte teste de care este posibil să ai nevoie, în afară de cele uzuale.

„La fiecare început de an, asist la o cerere crescută de trimiteri la laboratorul de analize medicale. Majoritatea pacienților ar vrea să vadă cum stau cu sănătatea efectuându-și o serie de analize“. Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competențe în ecografie, homeopatie și fitoterapie.

Ce analize se fac în fiecare an

Unii spun: „E luna mea de naștere și am dreptul“, alții spun: „Măcar acum, la început de an, să găsesc și eu fonduri, ca să le fac gratis“. Alții își stabilesc drept obiectiv pentru noul an să se preocupe mai mult de sănătatea lor.

„Nicăieri nu este stipulat că trebuie să facem anual analize, cel puțin nu în România. În alte țări este o altă abordare în managementul susținerii sănătății și în prevenție. Neprezentarea la controlul clinic anual, inclusiv efectuarea analizelor, în luna de naștere, are repercusiuni de diverse facturi“, adaugă dr. Ana Maria Bucur.

Medicul de familie Ana Maria Bucur detaliază lista de analize uzuale:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
  • Pentru biochimie: glicemiecolesterol și toate fracțiile lipidice (lipide totale, trigliceride, colesterol LDL și HDL), transaminazele hepatice, ureea, creatinina, calcemia – inclusiv calciul ionic, magneziemia și sideremia (fierul). În plus, se pot face acidul uric, ionograma (sodiu, potasiu, fosfor etc.), calcularea hemoglobinei glicate.
  • La capitolul hematologie intră hemoleucograma completă: număr de leucocite, diferențiate în monocite, limfocite, neutrofile, eozinofile și bazofile, număr de eritrocite, hemoglobină, hematocrit, concentrația de hemoglobină, indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu, hemoglobina eritrocitară medie, concentrația medie de hemoglobină și lărgimea distribuției eritrocitare, număr de trombocite și indici trombocitari: volum trombocitar mediu și lărgimea distribuției trombocitare, precum și reticulocitele. De asemenea, se măsoară timpii de sângerare, de coagulare, Quick, calcularea INR.
  • Examenul de urină (sediment și sumar).

Destul de des se recomandă și examen copro-parazitologic, coprocultura și exsudatul faringian, analize care intră la capitolul depistare de paraziți, bacterii sau fungi (ciuperci).

Cine ar trebui să facă analize uzuale mai des

Citiți continuarea pe smartliving.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply