Je me souviens, motto-ul Quebecului, enclava francofonă a Americii | Imi amintesc… – Marius Balan

0
1115

Je me souviens, motto-ul Quebecului, enclava francofonă a Americii | Imi amintesc… – Marius Bălan.

Montreal, mai precis imigranții din Montreal au salvat Quebecul de la separarea de Canada și, implicit, de la dezmembrarea Canadei (Federației). Pe atunci, presa, politia, autoritățile făceau presiuni enorme asupra populației pentru ca refendumurile de separare să reușească.

Montreal salvează multiculturalismul in QC. Fără Montreal, QC nu este mare lucru. Nu doar economic si cultural. Montreal este un model mondial de multiculturalism, toleranță, diversitate. De fapt, fără Montreal, conceptul de multiculturalism ar fi quasi inexistent in “județul” QC si mult mai sărac la scară canadiană.

Dacă analizăm puțin mai atent motto-urile afișate pe plăcile de înmatriculare ale mașinilor canadiene, găsim asa: “Yours to discover” (Ontario), “Wild Rose country” (Alberta), “Beautiful British Columbia” (British Columbia), ”Friendly Manitoba”, ”Land of living skyes” (Saskatcwan), ”Explore Canada’s arctic” (Nunavut), ”Canada’s Green Province” (Prince Edward), ”Canada’s ocean playground!” (Nova Scotia), ”Be in this place” (New Brunswick) etc.

Francezii au fost primii colonizatori ai Canadei de astăzi și, pentru că quebekezii au fost asupriți multă vreme de englezi, după ce Franța a cedat teritoriul Angliei, Quebecul pare ancorat în trecut, din motive istorice, lingvistice, culturale: “Je me souviens”… Acesta este motto-ul Quebecului, enclava francofonă a Americii.

România este si ea o enclavă latină. Și România vorbește oarecum la timpul trecut-prezent: “Deșteaptă-te, române!”. Trecut, pentru că a te deșteapta presupune să fii sau să fi fost adormit (la propriu sau metaforic).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ca imigrant, da, îmi place acest slogan ”Je me souviens”, pentru că îmi amintește de fiecare dată, ca un ceas cu cuc, de unde am plecat, de ce am plecat, unde am ajuns și ceea ce sunt. Îmi place mai mult cum sună ”Yours to discover”, dar asta este, am ajuns în Qc, traiesc în Qc. Nu stiu cum ar fi fost daca ajungeam la Toronto, Calgary, Edmononton, Ottawa sau Vancouver. Nu stiu. Dar ceea ce stiu este că pentru mine “Je me souviens” are o rezonanță aparte si pentru mine înseamnă: Am fugit din România de komuniști, neokomuniști, propagandiști, securiști și neo-securiști, de tenebrele cenzurii komuniste și de teama unui viitor neokomunist în care ar fi urmat să-mi cresc copiii și să-mi petrec restul vieții.

 

Când am plecat, eram foarte tânăr. Cu 20 mai tânăr…
Și acum sunt tânăr, pentru că “Je me souviens”.

Marius Balan, martie, 2021, Montreal, Quebec, Canada.


Mangalia News, 07.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply