ASOCIATIA PENTRU APARAREA DREPTURILOR LOCATARILOR „BLOCURI ANL” solicită revizuirea / modificarea Ordinului de ministru nr. 3519/29 iulie 2020

0
3563

farmec.ro
carturesti.ro%20

Comunicat de presă:

În urma emiterii Ordinului de ministru nr. 3519/29 iulie 2020, care prevede creșterea valorii de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL de la 1.916,42 la 2.996,00 lei/mp inclusiv TVA, chiriașii blocurilor ANL au trimis, fiecare, în nume propriu, adrese și petiții pe adresele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și al Agenției Naționale pentru Locuințe în vederea revizuirii / modificării acestuia.

Când am realizat că nu ne putem face auziți sau luați în seamă de către autorități, decât uniți, am luat inițiativa de a ne asocia, astfel luând ființă ASOCIAȚIA PENTRU APARAREA DREPTURILOR LOCATARILOR „BLOCURI ANL”, având ca scop principal,  prin statut, apărarea intereselor persoanelor care au calitatea de chiriași în raport cu activitatea autorităților locale și centrale, care construiesc și administrează imobile ANL, inclusiv privind modalitățile și procedura de vânzare a acestor imobile către cei care îndeplinesc condițiile legale.

Având în vedere că suntem singura asociație constituită în acest scop la nivel național, dorim susținerea dumneavoastră în vederea rezolvării problemelor grave cu care se confruntă chiriașii blocurilor ANL din România, și, totodată, venim cu câteva propuneri care ar putea aduce beneficii ambelor părți și care, în opinia noastră, vor putea ajuta la deblocarea construcțiilor viitoare de locuințe ANL.

Principalele modificări identificate de Asociație ca fiind urgent de transpus în lege sunt:

  • prețul de vânzare al apartamentelor la valoarea de investiție, din care să se scadă amortizarea calculată de la data ridicării structurii imobilului în cauză ( de cand se uzeaza fizic aceasta ) și nu de la data recompartimentării/refuncționalizării/finisării de către ANL – lucrări care nu echivalează cu construirea inițială a unui imobil. (a se vedea in acest sens, ca si exemplu, caminele de nefamilisti recompartimentate de ANL in anii 2000 – 2003, in Bucuresti si in tara, si apoi inchiriate in baza Legii 152/1998 de catre autoritatile locale). Investițiile efectuate asupra unui imobil nu schimbă regimul juridic al acestuia. La acest moment, apartamentele ANL (indiferent de vechime, deci, indiferent de uzura) se vând la prețul la care au fost construite cele din anul anterior. În unele cazuri, prețul de vânzare a unui apartament de 10 ani poate fi mai mare decât al unuia construit anul trecut, chiar dacă se scade amortizarea (din cauza valorii de inventar care uneori este re-evaluată în mod exagerat – a se vedea paragraful următor);
  • eliminarea corelării prețului de vânzare cu valoarea de inventar a clădirii. Foarte multe primării nu au re-evaluat valoarea de inventar, sau au fost cazuri în care acea valoare a fost evaluată la valori crescătoare, pentru a împiedica cumpărarea. Acest lucru a ajuns pur și simplu un instrument în mâna primarilor, care blochează vânzarea prin manipularea mai mult sau mai puțin arbitrară a evaluărilor (făcute de evaluatori agreați de primării). Caz concret dintr-un orășel de provincie: costul unui apartament după scăderea amortizării: 36 000 euro. Costul la care se vinde: 49 000 euro, deoarece aceasta este valoarea de inventar neactualizată (primăria a avertizat să nu insistăm pentru o eventuală actualizare, pentru că ar putea crește și mai mult valoarea de inventar!). Legea obligă vânzarea la prețul cel mai mare dintre cele două, ceea ce face complet inutilă scăderea amortizării conform legii locuințelor ANL. Prețul de vânzare trebuie să fie stabilit la nivel național numai de către legea ANL, și să nu mai depindă și de valoarea de inventar care uneori este un factor local subiectiv;
  • diminuarea valorii de vânzare cu contravaloarea sumei chiriilor lunare achitate, începând cu următoarea lună celei de inregistrare a primei cereri de cumpărare legal depuse și care a creat în patrimoniul autorității locale obligația de vânzare catre respectivul chirias (această sumă fiind de fapt un prejudiciu material în patrimoniul chiriașului, produs ca urmare a inactiunii/refuzului autorității locale de a-i vinde apartamentul);
  • eliminarea avansului; marea masă a locatarilor nu deține suma de 15% din valoarea apartamentului, mai ales după ultimele măriri de preț, iar un împrumut bancar pentru avans ar însemna plata simultană a două rate (una pentru avans și una pentru plata apartamentului), ceea ce este insuportabil pentru majoritatea familiilor. În acest caz, în care oamenii chiar vor să-și cumpere locuințele de la stat, nu credem că e necesară plata unui avans (care nu este altceva decât o garanție că se dorește cu adevărat cumpărarea, ori în cazul acestor locuințe acest lucru este nu doar inutil, ci dăunător);
  • posibilitatea transformării chiriei în rată. În unele localități, chiriile deja au ajuns la valori apropiate de ratele locuințelor de pe piața liberă.
  • Obligarea, prin Legea ANL 152/1998 apoi, prin Normele ei de aplicare, a autoritatilor locale, sub sanctiunea unei penalitati de 100 Ron/zi de intarziere in favoarea chiriasilor care au depus sau vor depune cereri de cumparare in baza acestei prevederi legale, de a le vinde aceste apaatamente baza art. 10, alin. 2, lit. a). din Legea 152/1998 si art. 192 alin. (2). lit. c, din Normele de aplicare ale acesteia. Citam -„ c) în rate lunare egale, inclusiv dobânda aferentă, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.” .( a se vedea, in acest sens, situatia critica si ilegala, care creaza prejudicii pe zi ce trece in patrimoniul chiriasilor in cauza, de la Sectorul 3 Bucuresti, unde HCL Sector 3 nr. 236/30.09.2016, adoptata in baza prevderilor acestui art. 10 din legea 152/1998, nu permite cumpararea si cu plata in rate lunare egale catre primarie, asa cum Legea in cauza le permite respectivilor chiriasi, in baza art. mai sus indicat).
  • Posibilitatea participarii reprezentantilor locali ai asociatiei la sedinta Consiliului Local in care se vor repartiza vitoarele locuinte, astfel incat sa nu fie deturnate locuintele ANL si folosite ca locuinte de serviciu asa cum se intampla in unele localitati.

Toate aceste prevederi ar duce la un val masiv de cumpărări, ceea ce ar duce la o creștere imensă a bugetului ANL și ar permite construirea unor noi locuințe. Ar fi un exemplu perfect de situație „win-win”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru mulți dintre noi, aceste locuințe au fost principalul motiv pentru care nu am plecat din țară. Însă ezitările și desele modificări legislative aduse de stat, care fie au împiedicat cumpărarea, prin lipsa unor prevederi care să oblige primăriile să vândă acolo unde au fost cereri, fie au mărit prețul astfel încât prețurile de cumpărare a celor mai vechi locuințe ANL a ajuns comparabile sau chiar au depășit prețul celor construite pe piața liberă, ne-au dezamăgit. Am investit mult, material și sufletește, în aceste locuințe despre care ni s-a spus că le vom putea cumpăra. Au venit apoi miniștri care au spus că vor să blocheze complet cumpărarea, ba chiar să limiteze durata de închiriere la câțiva ani, după care să fim obligați să le eliberăm pentru familii mai tinere. Din fericire, acest lucru nu s-a concretizat dar oricum legea s-a modificat constant în defavoarea noastră, iar prețurile au tot crescut și au făcut din cumpărarea apartamentelor un miraj care se îndepărtează de fiecare dată când credem că îl putem atinge.

De-a lungul anilor am observat cum scopul acestei agenții, foarte bine intenționate la început, a început să fie deturnat. De mai mulți ani, ANL și legislația aferentă par să se alinieze mai mult intereselor imobiliare private, decât interesului locatarilor ANL.

În speranța deschiderii unui dialog constructiv, în care să discutăm detaliat modificările enumerate mai sus, precum și alte propuneri, pe termen mediu și lung, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate și așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră la prezenta scrisoare.

Reprezentanti Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Locatarilor „Blocuri Anl”:
Președinte: Petru-Stelian ADAM,
Vicepreședinte: Octavian ANTONIU,
Vicepreședinte: Alexandru EFTIMIE,
Membru: Vasilica GAVRILĂ,
Membru: Adina-Daniela TUDOSE.

Octav Antoniu: Cine dorește să adere la asociație, este invitat să intre pe pagina de Fb: Asociatia chiriasilor ANL Mangalia.


Mangalia News, 02.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply