Cornel Udrea: ”Mi-o scos nebuna de Filegoria vorbe folclorice că sunt “on curvariu escepțional dotat și harnic”, ceea ce corespunde unui mare neadevăr istoric…”

0
949

Cornel Udrea: ”Mi-o scos nebuna de Filegoria vorbe folclorice că sunt “on curvariu escepțional dotat și harnic”, ceea ce corespunde unui mare neadevăr istoric…”

În Ciubăncuța sunt tri crîșme, un bar de noapte, deșchis tătă ziua, un centru de scoatere a aerului din glaje, pe bază de umplere cu furtunelu’, două alambicuri ilegale, în bună regulă, fiind ale vicelui Tărîță Emanoil Biciușcă.

Cel mai fain făgădău îi ăla de lîngă temeteu, îi zîce “Kaput-sens unic” și una-ntr-una îi plin pînă-n gît de clienți: unii așteaptă îmormîntarea, alții or gătat-o, să bagă în făgădău și muieri, “bureți” le zicem, da’ nu că-s ciuperci ci că suje fiarele prin orificiu, cu zorbire completă, stilul smuls, de cazi în admirare spontană. Una din’e ele, îi și hamișă, dupe ce trece de-o fele: Izidora Palușcă Beteag dă cu capu’! Cînd o vezi că își desface nodu’ la basmauă, știi că urmează un futut de cap în gură, individul la primire, efectuînd or o adormire orizontală, or o ia la fugă, tăt înt’-on guiț, cu mînurile la nas!

După ce l-o îmblătit păstă mestecău pă cîte unu’ care nu i-o plăcut cum respiră , își trîntește tri rînduri de cruci și guiță, tătă o durere: “Mă vezi, Doamne, îmi știi suferința, dar spune și Dumneta, nu merita Coșovei Băliguț, o fontanelă-n gură, de prost ce îi și fost secretar comunal de partid?” Aici să oprea, asculta, cu urechea țînută pîlnie, de parcă vorbea cu Cel de Sus, dădea din cap, ca albitri de fotbal, cînd li se văruiește o fază cu pricină, dupe care se înturna spre societatea de față și zicea, liniștită și senină: “Analizat, aprobat votat în unanimitate, să se consemneze în procestul verbal, mulțumescu-Ți, Doamne!”

Aici se dezbate politică esternă, unii trumpiști se încaieră cu partizanii lui Bideu, în spatile crîșmei, lîngă căcăstoarea oxijenată, alții vorovesc porcoșaguri dispre femeile românce la care nu le-o plăcut la cratiță și la descălțat barbatu’ biat, de s-o făcut politicieniste, ba că-i țurcană, ba că-i pomohace, or muiere gumilastică. Așe le zice la noi la curvetu’ cu ifose, avem fo tri în comună, întoarsă acasă, dupe ce or efectuat stajiu de cunoaștere a limbii italiene și vorovesc cu “Ciau, cara!”, sau, “Che piacere come stai, rapiță?”

Filegoria me, aprigă bolunda și consumatoare de steroizi din fundu’ grádinii, o auzit-o pă Bianca lu’ Mîneciu Bășină, cu “come stai?” și numa’ ce o văd că încalecă gardu’ și drept în pleată la sireaca fată: “No , come stai pă loc, că îți zmulg păru’ din nas, cîrlionț ți-l fac, dacă macar o dată te mai uiți la Onisîm, curvoancă patrupedă”! Săraca fată, nici nu știa că egzist, da’ io trăbuit pretest la Filegoria s-o șmotrocească. Crez că s-o fost potolită, dupe ambuscadă? Vezi-ți de trabă, mi-o scos nebuna de Filegoria vorbe folclorice că sunt “on curvariu escepțional dotat și harnic”, ceea ce corespunde unui mare neadevăr istoric, fincăci, nici în nopțîle cînd aveam cîte o zi bună, nu hărniceam io, și o dată, țîn minte, am și adornit în timpul cît efectoam pent’ că ierea monton, fără sunet și cu lompa stînsă.

S-a zvonit că vor să închidă făgădăul, pe motiv că conturbă decedații morți și perturbează slujbile de “adieu, mătușă dragă, amu’ șăzi cu normă-ntreagă”. Am bănoit noi cine-i făptașu’, pîrîciosu’, popa cela tiner, nou-venitu’, care citea “Tatăl Nostru” di pe telefon, că nu îl știa tătului-tăt, și cînd o vinit comisia sanitară și de la prefectură, să ne cote-n cur și gură, ce să vezi?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Trizăci de țărani agrari din Ciubăncuța, distanțați, cît o lăsat brațu’ să duci păharu’ la gură, cîntau cu avînt și însuflețire, numai cîntice bisericești, cu masca pă figură, oamini buni, că dinafară se auzea ca cum niște cîrtițe în călduri să tomnesc, înt’on magazin de ochelari, de li s-o înmuiet jerunții la injeri, darămite, ciontucăle la comisie?

Așe că făgădău funcționează, numa’ ezterior și, în șchimb, avem popă nou, fiindcă înt-o noapte, la tri zile de la pățanie, în tîrnaț la casa popii s-o ciripit numa-n italienește…

Cornel Urdea, Cluj, 28 februarie 2021.

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.


Mangalia News, 28.02.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply