AMINTIRI DRAGI – Modern, OZN, Styx, Orpheus, AMICII, sau ce cântam noi prin anii ’64 – ’69… | Albumul cu Memorii – prof. Traian Lupu – partea a II-a.
Așa cum vă mărturiseam în articolul anterior, dragi prieteni, această postare mi‑a fost inspirată de câteva fotografii din perioada studenţiei şi, mai ales, de schiţa unui repertoriu cu piesele pe care le interpretam pe vremea aceea cu formaţiile în care am cântat, o hârtie îngălbenită pe care am găsit‑o printre pozele de familie…
Şi atunci, am pornit la o muncă de „restaurare” a amintirilor atât de dragi din cea mai frumoasă perioadă, cea de student la Arte plastice, Universitatea din Timişoara… Pe măsură ce voi mai găsi informaţii, poze, sau mă vor contacta vechii mei colegi de trupe cu care am cântat, voi completa cu bucurie această pagină…
Din repertoriul formaţiilor studenţeşti OZN – STYX – ORPHEUS – AMICII
Timişoara – anii ‘64 – ‘69, spectacole la Casa de cultură a studenţilor, seri de dans la cantina “U”, turnee prin judeţ şi prin ţară, tabăra studenţească internaţională de la Tuşnad, iarna 67–68 şi la Predeal, vara anului 1968 etc etc…
Selecţie, partea a II-a:
Manfred Mann – Ha! ha! Said the Clown (1967):
BOB DYLAN – BLOWIN IN THE WIND:
The Kinks – Dandy:
The Animals – House of the Rising Sun (1964) High Definition [HD]
The Rolling Stones – Satisfaction (rare):
The Moody Blues – Nights In White Satin´67:
The Beatles – Hey, Jude:
The Beatles – Obla Di, Obla Da:
The Beatles – Yellow Submarine:
Scott McKenzie – San Francisco:
Aline – Christophe:
Creedence Clearwater Revival: Down On The Corner
Creedence Clearwater Revival: Hey, Tonight:
Creedence Clearwater Revival: Lookin’ Out My Back Door:
MESAJE:
Petru (Puiu) Ciasc: ”Dragă Traiane, iți trimit o poză veche cu formația Amicii, din primăvara lui 1968. De la dreapta la stânga: Puiu Ciasc, voce (ocazional, chitară armonie), Costel Ene, baterie, Dorel Petruescu, chitară armonie, Ghiță Baltă, chitară bas și Dan Ionescu, chitară solo. Cu tine, cu Dan și cu Horsti, am cântat în ’67, la Cantina veche de la U”.
COMENTARII
Marius G. Mihalache: Amintiri superbe…, precum si cele din celalalt articol. Pentru cativa ani am facut parte din juriul unui festival jazz / rock / folk organizat in Semenic si Turnu Severin… pana la moartea neasteptata a celui ce era initiatorul si sufletul acelui eveniment, bunul prieten si prea devreme plecat dintre noi, la varsta de 49 de ani, compozitorul si poli-instrumentistul… Razvan Slama. Cu acea ocazie, l‑am cunoscut pe Hari (Bujor Hariga), un om tare fain de care ma leaga amintiri foarte foarte placute. Hari a continuat in acele vremuri, in Timisoara, alaturi de grupul rock ProMuzica. Pentru cei ce nu stiu insa, printre cei amintiti in fotografiile de mai sus se afla chiar pionierii muzicii rock, pop-rock sau progresiv din tara noastra. S‑ar spune ca in Cluj si in Timisoara s‑a nascut rock-ul autohton. Daca nu ma insel si celebritatea fostei “serparii”, adica a satului de vacanta Vama Veche, se datoreaza studentilor din Cluj…, care, prin anii ’60 sau ’70 obtinusera o tabara oficiala in zona respectiva. Multumiri pentru faptul ce ne-ati impartasit arhiva de fotografie! Multa sanatate!
Mangalia News: Mulțumim, dragă Marius, pentru cuvintele minunate. Rămâi același romantic, fascinat de muzica acelor ani, ca și noi… Ținem aproape. Scrie-ne oricând, pe adresa redacției: mangalianews@gmail.com
Marius G.Mihalache: Multumesc frumos… Pana una alta urmaresc articolele publicate aici, cu interes. Da, sunt pasionat de fascinanta istorie a muzicii si a artelor, poate fiindca am trecut prin clasa bunului prieten acum, Florian Lungu, sau Moșu, pentru pasionatii de jazz, a compozitorului post-modernist Doru Popovici, muzicologului si compozitorul Vasile Donose, tatal mezzosopranei Ruxandra Donose, prin mana istoricilor si marilor cinefili Calin Caliman si a doamnei Dana Duma, dar si a lui Ion Truica, pionier al filmului de animatie si bun prieten al celebrului nostru Gopo, sau Valeria Bartzer, sotia remarcabilului orchestrator, Richard Bartzer, fosta mea diriginta si profesoara de muzica in scoala generala, care ne imbuiba nu doar cu muzica clasica, ci si cu Beatles, Doors, Joplin, Maria Tanase, Ioana Radu, Mia Braia sau muzica prea putin cunoscuta,.. si ar mai fi desigur oarece oameni care si-au infipt mainele intr-un fel sau altul in lutul cam nestatornic al fiintei mele. Ii amintesc fiindca ei fac sau faceau parte din acea categorie de oameni deschisi la minte, cutezatori sa spunem, curiosi si gata oricand de un experiment. Acei oameni preocupati de… sinteza — antiteza — teza, punctand in felul lor mersul evolutiei.
De la ei am inteles destul de devreme ca artele se nasc in zona laica — fara conotatii religioase — sau mai bine spus, in batatura, pe prispa sau in mahalale, in subsolul unui liceu, intr-un garaj undeva. La polul opus aflandu-se fenomenul migrarii, de la munte la mare, dintr-un sat intr-un oras, dintr‑o tara in alta, de pe un continent pe altul…, iar asta este fascinant. In zona culta se aseaza doar lucrurile frumos, se organizeaza, se catalogheaza, se adauga o tușă…, in functie de principii estetice si chiar reguli…, iar asta este cel putin interesant. Este motivul bucuriei mele de a vedea materiale precum cele de mai sus. Erau “caramizile” lipsa din “zidurile” Cetății.
Traian Lupu: …Mai am o poză dragă mie, – prima fotografie color! -, din perioada când eram metodist la Casa raională de cultură din Sânnicolau Mare (imediat după absolvirea liceului) şi am alcătuit prima formaţie rock din oraş, împreună cu Costel Elade (chitară solo), cu Siggi Pattera (chitară armonie) şi Enzo Danetiu (bas şi vocal)… Ce ani frumoşi… Eram supranumiţi „Beatles-ii raionului”!!!
MN: Vă invităm să vizionați prima parte a articolului aici: Modern, OZN, Styx, Orpheus, AMICII, sau ce cântam noi prin anii ’64 – ’69…
NB: Mai multe note biografice ale profesorului Traian Lupu, aici: amintiri-dragi
Dragi prieteni,
Luna martie a anului 2012 a debutat cu o mare bucurie: Ne-am regăsit pe Internet cu BUJOR HARIGA, vajnicul chitarist al trupei „Pro Musica” din Timişoara!!! Vă ofer schimbul nostru de mesaje cu acest prilej istoric (pentru noi):
Grigore-Bujor Hariga, on 3 martie 2012:
1. Traiane, va salut cu mult drag, pe toti cei care ati trait momentele alea frumoase in care ascultam in cursul saptamanii la “Europa Libera” noutatile si sambata le si cantam la dans, la cantina “U”, impreuna cu tine, cu fratii OTT din Medias: KROKS voce &, OPI chitara, care erau studenti la Poli, ROBI KLEIN, la bas… Era asa multa lume, incat faceai un sfert de ora de la intrare pana la scena…, desi, la nici 100 m, la cantina POLI, canta “PHOENIX”!!! CU MULT DRAG, GRIGORE-BUJOR HARIGA, care inca mai canta… Sper sa primesc un e-mail de la tine, ca sa putem comunica macar in felul asta. . . Ultima data ne-am vazut prin 1984, cand eram in turneu cu “Cenaclul Flacara” in zona Mangalia, iar tu erai directorul Casei de cultura.
Traian: CE BUCURIE SĂ TE “REVAD”, MĂCAR VIRTUAL, HARI, DRAGULE!!! Iti multumesc din inimă pentru cuvintele care evocă amintirile noastre atât de frumoase din perioada de aur a studenţiei de la „Cimişoara” natală !!! Dacă ai ceva poze din vremea aceea, te rog să mi le trimiţi, ca să completăm panoplia imaginilor postate pe “blogul meu de suflet”. Te aştept cu mare drag pe la noi, la mare, la vară sau, oricând poţi veni! Mă bucur mult că mai ţii steagul sus, pentru că mai cânţi! Te-am descoperit în postura asta “activă” pe net şi te-am postat pe blog. O să-ţi scriu şi pe adresa ta de mail. Tăt Banatu-i fruncea ! HAI, TIMIŞOARA !!! Te îmbrăţisez cu mult, mult drag, Traian Lupu.
Reintalnire virtuala!!! From: Bujor Hariga:
Salut, Traiane! Ma bucur de reintalnire. Din pacate, nu cred ca am poze din perioada aia, dar voi cauta oricum, poate or mai fi si nu tin eu minte! Dupa plecarea lui DIXI KRAUSER in Germania, am cantat in PRO MUSICA, cand eram in turneu cu Cenaclul Flacara, cu 2 „makidoni” din Constanta care faceau parte din trupa SYRYNX, Gheorghe Tascu – voce si Eugen Cosma – chitara…, primul e acum in Suedia, celalalt in Constanta, canta melodii grecesti, mai mult cu buzuki, la un restaurant, acolo. Cu Costel Elade, am cantat intr-o trupa studenteasca OMICRON, a Politehnicii din Timisoara, la dans si in tabara studenteasca de la Busteni, vara, apoi la Paraul Rece, iarna, dupa perioada in care am cantat impreuna cu tine. Avea o statie DYNACORD de 50 W, primita din Germania…, mare lucru pe vremea aceea, cand noi cantam cu statii si boxe facute!
In septembrie 2011, am avut un concert cu PRO MUSICA, din care s-au mai dat secvente la TVR3, TV Cultural si TVR2. Mai sunt ceva piese si pe youtube:
Am mai gasit o compozitie de-a mea, LIVE in sala Olimpia, din 1993, inregistrare facuta de un amator din public… Cu mult drag, Bujor Hariga, 4 martie 2012.
Traian: Multam fain pentru mail, Bujor. Cu permisiunea ta, o sa pun pe site textele revederii noastre, ca să se bucure si ceilalti prieteni ai nostri. Mă bucur tare mult că „vechea gardă moare, dar nu se predă” si că „faci şcoală”, în continuare, cu minunata trupă „Pro Musica” din Timişoara. Bravo, Hari! Bravo, Bujor!!! Sunteţi magnifici!!! Pe curand, Traian Lupu, 4 martie 2012.
N.B: Continuarea și alte amintiri dragi, pe blogul personal.
Mangalia News, 17.02.2021.