Valentin Tănase – La mulți ani, în iubire, pace și înțelegere, tuturor, de ziua Sfântului Valentin, Ziua îndrăgostiților!

0
1165

Ne naștem și trăim ca bărbat sau ca femeie. Rasa umană, ca și tot ceea ce este viu, se subordoneza diviziunii între aceste două dimensiuni. Notiunile de “masculin” si “feminin” nu definesc doar cele doua sexe simetrice, ci sunt de fapt doua principii arhetipale, cosmice, care guverneaza întreg Universul. Desi contrare, ele nu se opun, ci se atrag, interactioneaza si se completeaza in intregul primordial care este miracolul vietii. Principiul masculin se defineste prin: activitate, vointa, energie, initiativa, ratiune, logica, in timp ce principiul feminin inseamna: receptivitate, intuitie, sensibilitate, imaginatie, emotie, intelegere, daruire.

Yin si Yang din filozofia chineza nu simbolizeaza doar unitatea contrariilor, ci si unitatea celor doua principii, masculin si feminin. Yang este masculin, in timp ce Yin este feminin. Astrul solar este masculin, iar cel selenar este feminin. Astrologii au stabilit ca planetele, ca si semnele zodiacale sunt fie masculine, fie feminine. In fiecare dintre noi, barbat sau femeie exista o componenta energetica astrala a celuilalt sex, iar proportia interioara dintre aceste doua principii defineste personalitatea proprie a fiecarui individ.

In scrierile sale, Platon amintea vechea legenda a oamenilor primordiali, care erau in egala masura barbat si femeie, fiind entitati complete si perfecte, asemeni divinitatilor. Gelosi pe aceasta perfectiune a oamenilor primordiali, zeii i-au sectionat, despartindu-i in barbati si femei. Din acele vremuri imemoriale, cele doua jumatati despartite se cauta permanent, pentru a se regasi si a reface unitatea pierduta.

Atunci când două suflete pereche se întâlnesc, ele compun acel cuplu ideal al arhetipului de demult, iar atracția care le unește este sentimentul universal al IUBIRII, care a fost dintotdeauna forța motrice a lumii, cea care, dupa spusele filozofilor, poate mișca si astrele. Acest sentiment îl celebrăm în fiecare an de “Ziua Indrăgostiților”, fie în ziua Sfântului Valentin, fie de sărbătoarea românească a Dragobetelui.

La mulți ani, în iubire, pace și înțelegere, tuturor, de ziua Sfântului Valentin, Ziua îndrăgostiților!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Valentin Tanase: “Iubirea poate mișca soarele și celelalte astre!” – spunea demult Dante Alighieri. De “Ziua Îndrăgostiților”, tuturor: La mulți ani, sănătate, pace și “iubire cosmică”!
MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.

Mangalia News, 14.02.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply