IZVORUL HERCULES – IZVORUL CU APA DE LEAC DE LA MANGALIA [Foto/VIDEO]

0
7477

IZVORUL HERCULES – IZVORUL CU APA DE LEAC DE LA MANGALIA.

Recent reamenajat, Izvorul Hercules, aflat în imediata vecinătate a Policlinicii din Mangalia și a noului MSR Port Hotel, este opera celor doi meșteri pietrari tulceni cu mâinile de aur – Gheorghe și Radu Munteanu, tată și fiu, care transformă piatra brută în lucrări de artă, în sculpturi deosebit de reușite. Tot dumnealor au contribuit și la reamenajarea colțului de Nord-Vest al Cetății Callatis, prilej cu care i-am cunoscut în urmă cu trei ani și le-am dedicat un editorial ce poate fi re/citit aici: Proiectul Callatis — Istorie la malul Mării Negre, 4 decembrie 2018. Întâlnire cu meșterii pietrari Gheorghe și Radu Munteanu [Foto/VIDEO].

Iată ce scriam atunci, după Întâlnirea cu meșterii pietrari Gheorghe și Radu Munteanu: ”Marți, 4 decembrie 2018, cu ocazia filmărilor de pe șantierul proiectului ”Callatis, Istorie la malul Mării Negre”, am cunoscut doi admirabili meșteri sculptori — cioplitori în piatră, de fel din Tulcea, pe Gheorghe și Radu Munteanu, tată și fiu, care lucrează la restaurarea zidurilor cetății și a coloanelor din calcar stăvechi de Dobrogea. Despre cei doi vom mai vorbi, cu siguranță, în serialele noastre dedicate Artei și Culturii, pentru că ne-am descoperit o mulțime de cunoștințe comune din domeniul artistic!

Ce ziceți, meșteri mari, așa cum am discutat marți seara, ”pe repede înainte”, din cauza frigului, reluăm tradiția artistică locală și organizăm împreună Tabere de creație plastică la Mangalia? 

Anual, am putea organiza aici Tabere de Pictură, Grafică și, bineînțeles, de Sculptură și Ceramică! Să nu uităm că Mangalia a fost leagănul Picturii interbelice și nu numai… În anii 1985, ’86, ’87, am organizat Tabere de pictură la Mangalia, cu studenții de la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București… Și, iar să nu uităm: Monumentul Eroilor din Piața Republicii, a fost realizat tot sub forma unei Tabere de sculptură, în anul 1998, de către studenții Daniel Divrician, Doru Nuță și Adrian Dumitru, aflați pe vremea aceea în anii terminali la același Institut de Arte Plastice!

Noi vom lansa această propunere forurilor locale, județene și centrale și ne vom bucura să vă invităm să împărtășiți din meșteșugul dumneavoastră tinerilor creatori, studenți la Facultățile de Arte, precum și altor tineri doritori să cunoască secretele acestei meserii atât de dificile! Vom invita și alți numeroși prieteni comuni, artiști plastici – pictori, graficieni, sculptori, ceramiști, să vină și să creeze aici, iar din operele lor să doneze o parte către municipalitate, pentru înființarea unui Muzeu de Artă Contemporană, la Mangalia!”

Vă oferim două galerii foto cu aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a Izvorului Hercules:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Meșterul Gheorghe Munteanu ne-a spus recent la telefon că, împreună cu Radu, în perioada următoare vor veni din nou la Mangalia și vor continua să lucreze la finalizarea ansamblului sculptural ”Izvorul Hercules”, urmând să termine și cele trei efigii sculptate, ce vor avea ca model trei monede antice kallatiene și la o bancă de formă semicirculară, tot din piatră sculptată, ce va fi așezată pe latura dinspre Vest.

Consideră, de asemenea, foarte necesară o cameră video amplasată în apropiere, pentru a preveni eventualele distrugeri / vandalizări ale ansamblului sculptural.

Izvorul Hercules, Mangalia, în anii ’80-’90. (arhivă).

Vă invităm să citiți și: Proiectul Callatis – Istorie la malul Mării Negre, 4 decembrie 2018. Întâlnire cu meșterii pietrari Gheorghe și Radu Munteanu [Foto/VIDEO]

Ce scria presa: Hercules, izvor de sanatate
…Izvorul Hercules este apreciat de catre turisti si localnici pentru proprietatile sale binefacatoare. Apa acestuia este sulfuroasă, sodică, feroasă, slab bromată si mezotermală. O cură internă cu aceasta apă stimuleaza secretia gastrica, dilueaza bila secretata, avand in acelasi timp si efect diuretic. Apa de izvor este indicata in afectiuni, cum ar fi gastrite cronice cu hipoaciditate, dischinezii biliare, colecistite, litiaze biliare, sechele in urma interventiilor chirurgicale pe cai biliare, afectiuni metabolice. De asemenea, aceasta cura poate combate alergiile de orice fel. Pe de alta parte, apa nu poate fi folosita de catre persoanele suferinde de hepatita cronica, ulcer gastric sau duodenal. Specialistii recomanda consumul a 1-2 pahare de apă, cu o oră inainte de servirea pranzului, fara a se depasi insa un litru pe zi. Cadrele medicale de la Baza de tratament balnear Mangalia ne-au declarat ca marea majoritate a pacientilor urmeaza astfel de cure, in plus, la plecare aprovizionandu-se cu mai multe sticle cu apa, deoarece, potrivit afirmatiilor acestora, licoarea, desi neplacuta la gust, are efecte miraculoase. (Romania Libera, 06.07.2005, despre Izvorul Hercules, amplasat în apropierea Hotelului Mangalia / Cetatea Callatis).

UPDATE: Mulțumirile sunt implicite din partea noastră, dar cred că este imperios necesar să multumim celor care au avut inițiativa de a aduce un plus orașului Mangalia prin lucrările actuale si viitoare: primarului / Primăriei si nu numai. (Radu Munteanu).


Mangalia News, 10.02.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply