20 de sfaturi scrise de vestitul samurai Musashi Miyamoto, în urmă cu 400 de ani. Actuale şi acum!

0
1852

farmec.ro
carturesti.ro%20

Musashi Miyamoto, cunoscut și sub numele de Bennosuke Miyamoto a fost cel mai recunoscut samurai al secolului 17. El a știut foarte bine cum să mânuiască și sabia și cuvintele.

Cu puțin timp înainte să moară, Bennosuke a scris o carte, intitulată “Calea pe care s‑o urmezi de unul singur”. Din această carte am scos câteva sfaturi, care îți vor fi de mare ajutor în viața de zi cu zi și care chiar se aplică în lumea modernă.

ACCEPTĂ VIAȚA AȘA CUM ESTE

Dacă îți faci griji cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor, nu vei profita de prezent și te vei încărca de anxietate, iar depresia va pune stăpânire pe tine. Acceptă viața așa cum este și bucură-te de fiecare zi, pe rând.

RENUNȚĂ LA DEPENDENȚE ȘI DEDICĂ-TE PASIUNILOR

Obsesivitatea nu te ajută cu nimic. Trebuie să înveți să faci diferența între pasiune și dependență.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cele mai frumoase lucruri în viață vin din pasiune.

NU FII IMPULSIV

Da, este bine să îți asculți instinctele, însă nu exagera.

NU ÎNCERCA SĂ FII PERFECT

Trăim vremuri în care oamenii dedică mai mult timp înfățișării și nu sufletului. Dedică timp studiului, plimbărilor și naturii, acestea sunt elemente care contează cu adevărat!

NU ÎI PERMITE GELOZIEI SĂ PUNĂ STĂPÂNIRE ASUPRA VIEȚII

Gelozia nu aduce nimic bun și emană energie negativă.

RENUNȚĂ LA ATAȘAMENT

Atașamentul duce la obsesie, iar despre acest subiect nu cred că mai este cazul să discutăm.

NU REGRETA!

Indiferent de greșeala pe care ai făcut-o, ia-o asemeni unei lecții învățate, nu regreta nimic, toate fac parte din viața ta!

ÎNCEARCĂ SĂ NU SUFERI PREA MULT ÎN URMA DESPĂRȚIRII

Da, se întâmplă să fim părăsiți, trădați sau înșelați de persoanele iubite. Plângi, eliberează-te de energia negativă, apoi mergi mai departe! Totul se întâmplă cu un scop!

NU TE PLÂNGE

Mulțumește pentru tot ce ai și nu te plânge de nimic!

NU LĂSA ATRACȚIA FIZICĂ SĂ ÎȚI CONDUCĂ VIAȚA!

Investește într-o relație frumoasă, de iubire adevărată, nu într-o plăcere de o noapte.

FII DESCHIS NOILOR OPORTUNITĂȚI!

Acceptă orice oportunitate îți oferă viața, nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul!

NU FI SCLAVUL OBIECTELOR MATERIALE

Nu te atașa de niciun obiect prea tare și nu îți conduce viața după bunurile materiale, nu ele sunt cele care contează cu adevărat!

FII ECHILIBRAT!

Orice extremă nu este bună, așa că echilibrul este calea către viața frumoasă!

INVESTEȘTE MAI MULT ÎN TINE, NU ÎN OBIECTE

În cele din urmă, rămânem cu amintiri, nu cu obiecte!

NU CREDE ÎN CEVA, DOAR PENTRU CĂ ÎȚI SPUNE CINEVA

Experimentează tu, nu crede în ceea ce îți relatează alții!

RESPECTĂ ZEII, DAR NU DEPINDE DE EI!

“Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri!”

Și cu asta am spus totul. Trebuie să te ajuți singur înainte să le ceri celorlalți asta!

NU TE TEME DE MOARTE

“Mergi la luptă cu dorința de a muri și te vei întoarce victorios”.

Pe scurt, fii conștient că poți muri în orice moment, așa că profită la maxim de viață!

NU SCOATE SABIA, DACĂ NU AI NEAPĂRATĂ NEVOIE DE EA

 Deci, nu folosi arme pentru a te răzbuna prea repede!

NIMENI NU MERGE DINCOLO CU BOGĂȚII MATERIALE

 Rămânem doar cu sufletul, atât!

PROTEJEAZĂ-ȚI ONOAREA!

Ești cel mai bun prieten al tău și îți cunoști atât plusurile, cât și minusurile! Apără-te, dacă cineva te neîndreptățeşte.

Cărțile lui Musashi Miyamoto pot fi procurate de AICI.


Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi, cel mai vestit samurai al Japoniei, s‑a nascut in provincia Harima. La varsta de 13 ani s-a angajat in prima sa lupta, avandu‑l ca adversar pe Arima Kihei (1596). La 21 de ani, a purtat una dintre cele mai vestite lupte ale sale, ce a avut loc la periferia orasului Kyoto. Adversarii sai apartineau familiei Yoshioka si el s-a luptat succesiv cu trei dintre membrii acesteia, invingandu‑i pe toti.

Timp de doua decenii, cariera lui va fi putin cunoscuta. Poate ca a hoinarit, de la rasaritul la apusul Japoniei, pentru a se perfectiona. S-ar parea ca, in tot acest rastimp, el ar fi vrut sa aplice principiile luptei individuale la confruntarea dintre doua armate si sa creeze o filosofie aplicabila atat la dueluri cat si la infruntarea dintre doua osti.

In tot acest rastimp a participat la campanii militare si s-a duelat cu peste 60 de adversari, iesind invingator de tot atatea ori.

Toata viata, Musashi a ramas celibatar, dar a infiat un copil. In 1640, pe cand avea 57 de ani, a fost chemat de catre seniorul Hosokawa Tadatoshi, ca maestru de arme. La 12 mai 1645 si‑a daruit sabiile si saua, pentru a i se pastra amintirea vie. A murit pe 19 mai, la varsta de 62 de ani. Asa cum i-a fost dorinta, a fost ingropat imbracat in armura.

Opera lui Miyamoto Musashi

Om al vremii sale, spirit complex si cuprinzator, Musashi a scris: “Cand ai atins Calea strategiei, nu va mai fi niciun lucru care sa‑ti ramana necunoscut” si “Vei vedea Calea in orice”. Aproape de necrezut, el a fost un artizan priceput si un artist de mare rafinament; a realizat capodopere in tehnica tușului pe hartie, abordand subiecte foarte diverse: flori, pasari, dragoni, copaci uscati, zeitati shintoiste. Era un caligraf foarte subtil, cea mai cunoscuta lucrare a sa fiind “Senki” (Spiritul razboiului). Exista de asemenea figurine de mici dimensiuni ce vadesc o buna stapanire a sculpturii. Musashi a realizat lucrari in metal si a fondat scoala de artizani specializati in tsubo (garzi de sabii), care isi insemna productiile cu marca “Niten” (dupa pseudonimul lui). Se spune ca a scris si alte poeme si cantece,  care nu au ajuns insa pana la noi. Chiar si in Gorin no shō, Musashi sustine ca este necesar ca samuraii sa inteleaga si alte profesii si arte.

Cartile scrise de Musashi se refera in exclusivitate la ceea ce el numea “Calea strategiei” sau “Calea luptatorului”, si expun conceptiile sale asa cum sunt reflectate de “Scoala celor doua ceruri” (Niten no ichi-ryū). Acestea sunt:

▪ Hyodokyo (“Oglinda Caii strategiei”);

▪ Hyoho Sanjugo Kajo (“Strategia in treizeci si cinci de lectii”).

▪ Hyoho Shiji Kajo (“Patruzeci si doua de instructiuni referitoare la strategie”);

▪ Gorin no shō (“Cartea celor cinci cercuri”); lucrarea a fost daruita discipolului sau Terao Katsunobu;

▪ Dokkodō (“Calea pe care s‑o urmezi de unul singur”). Aceasta ultima lucrare, dedicata discipolului sau Terao Magonojo, a fost scrisa cu o saptamana inaintea mortii lui Musashi. De dimensiuni restranse, cuprinzand doar douazeci si unu de precepte, exprima intr‑o forma lapidara viziunea sa ascetica asupra vieții.

Cărțile lui Musashi Miyamoto pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 09.02.2021. (sursa: oficialmedia.com).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply