Valentin Tănase și seducătoarele sirene

0
2106

Valentin Tănase și seducătoarele sirene…

Ființe hibride, jumătate om, jumătate pește, sirenele au populat imaginarul și închipuirea multor generații. Legendele și mitologiile lumii le menționează din cele mai vechi timpuri. În “Odiseea” lui Homer, sirenele sunt femei cu trup și aripi de pasăre, care fascinează și amăgesc corăbierii, prin cântecul lor divin, atrăgându-i în adâncurile mării și înecându-i. Sunt prezente și în miturile vechiului Orient, ca și în cele rusești, ori scandinave, sub diferite înfățișări. Abia în epoca Evului Mediu și-au căpătat imaginea consacrată de femei seducătoare, având o coadă de pește, în locul picioarelor. Sirenele simbolizează atracția și fascinația amăgitoare pe care o exercită marea, prin magia și misterul nesfârșitelor întinderi albastre.

Chiar dacă sunt doar ființe imaginare, imposibile din punct de vedere anatomic și chiar dacă nimeni nu a văzut vreodată o sirenă, creatori din toate domeniile artelor, pictori, sculptori, muzicieni, scriitori, cineaști s-au simțit inspirați de farmecul acestor muze ale adâncurilor și au creat opere de anvergură, dar poate cea mai sensibilă și emoționantă imagine a sirenelor este conturată în basmul “Mica Sirenă”, a lui Hans Christian Andersen, pe care toți am citit-o în anii copilăriei.

Valentin Tănase, februarie 2021, București.

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 07.02.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply