Înalta Curte a respins recursul olandezilor de la Damen, în dosarul corvetelor multifuncționale

0
1248

Înalta Curte a respins recursul olandezilor de la Damen, în dosarul corvetelor multifuncționale.

Compania olandeză Damen Schelde Naval Shipbuilding BV a pierdut și la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, vara trecută, Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru construcţia corvetelor militare multifuncţionale, contract câştigat de asocierea Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.

În cursul anului trecut, reprezentanții companiei olandeze Damen au invocat o excepție de neconstituționalitate privind atribuirea contractului de achiziție a corvetelor militare, litigiu început în 2019. Mai exact, s-a invocat articolul 20 alin. 3 din O.U.G. nr. 114/2011, privind ”atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii”, care prevede că: ”Guvernul are dreptul de a stabili circumstanţele şi procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică în situaţiile prevăzute de art. 346 din TFUE”.

Curtea de Apel București a respins, vara trecută, ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate, însă olandezii au formulat recurs la ÎCCJ împotriva acestei decizii.

Numai că nici aici nu aveau să primească o soluție favorabilă, întrucât instanța supremă a respins recursul ca nefondat. ”Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Damen Schelde Naval Shipbuilding BV împotriva încheierii din 24 iunie 2020, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti– Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03 februarie 2021”, se arată în încheierea de ședință.

În iulie 2019, ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Leş, a anunţat că asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia referitoare la construcţia corvetelor multifuncţionale.

Câteva zile mai târziu, grupul olandez Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), continuând un litigiu iniţiat anterior de compania italiană Fincantieri, şi, în paralel, a sesizat instanţele invocând multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare “Corvetă multifuncţională“. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Daniel ALBU, focuspress.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply