Azi vorbim despre… bătaie! | La pas prin Țara lui Moș Crăciun, cu Liliana Pintilie

0
921

farmec.ro
carturesti.ro%20

La pas prin Țara lui Moș Crăciun, cu Liliana Pintilie | Azi vorbim despre… bătaie!

Înainte de Crăciun, a fost viral pe internet un text despre o deprindere verbală mai veche a românilor cu trimitere la “bătaie”. Colecția de expresii care include verbul “a bate” sub diverse forme, mi s-a părut pe cât de amuzantă, pe atât de reușită (să trăiască cine-a scris-o). 

Eu recunosc că sunt absolut fascinată de lingvistică și încerc pe cât posibil să descifrez frumusețea limbii norvegiene, sub toate aspectele ei. Mă rog, personal, cred că aceste două limbi au foarte multe în comun: cuvinte similare, cuvinte cu aceeași rădăcină, substantive împărțite pe trei genuri (masculin, feminin și neutru), ca să nu mai vorbim de proverbe și expresii verbale cu același înțeles.

Așa se face că, la un pahar de vorbă cu norvegienii, am făcut analiza textului de care vă povesteam la început. Oh, da! A fost deliciul serii să constat că nu “numai nouă ne place bătaia”. O să redau mai jos expresiile verbale cu referire la bătaie și interpretările lor aferente limbii norvegiene și vă las pe voi să apreciați similitudinea nu numai de vocabular, dar și de cultură:

Cică noi nu curățăm covoare, noi batem covoarele. Iată că și norvegienii fac la fel. Ca să vezi, când pe noi ne bate un gând, și pe ei … tot așa. Mai știți că inima noastră bate, nu pompează, da? Ha, ha! Și a norvegienilor la fel. Și cine știe în câte alte limbi…

Da, poate că pantofii noștri ne bat și ai lor nu, dar potcoavele se bat la fel.
Unul dintre dansurile tradiționale din zona Moldovei este “Bătuta”. Culmea este că au și norvegienii un ritual (nu chiar dans) practicat la strânsul recoltei, după seceriș (alias bătutul ierbii) și care se cheamă tot “Bătuta”.

Și poate că laptele nostru nu-i fermentat, ci e bătut, în vreme ce laptele lor e doar acru, dar și noi și ei, batem la fel la ușă, nu ciocănim. Până și vântul bate la fel. Ploaia bate și ea cu putere, ramurile bat în geam și fereastra bate (se izbește de toc) tot ca pe la noi. Și noi și ei batem la mașina de scris (sau la tastatură), dar batem și în lemn, în semn de recunoștintă. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ați bătut vreodată la uși închise, sau vi s-a părut că cineva e… bătut în cap?
 
Ei bine, nu sunteti singurii. Și norvegienii pățesc la fel. Mai mult, nimic nu e mai firesc decât să auzi bătăi de aripi pe malul apei, când orologiul de la Primărie bate ora fixă. Știm cu precizie ce oră este, în funcție de câte bătăi de ceas se aud. 

Nici cei mici nu fac excepție și, în vreme ce la noi rostogolesc o găletușă cu ajutorul unui băț (Doamne! Câte cuvinte!), piticii lor “bat găleata” în același mod.

Și la noi, dar și la norvegieni omul se bate cu pumnul în piept că a dat lovitura, însă aici ei mai vin cu câteva expresii – completări care la noi s-ar traduce ceva de genul… are mulți bani pe el și este un om care face carieră (expresii derivate tot din verbul “a bate“).
 
Și, dacă noi batem palma pentru un pact, fac și ei la fel. Ba mai mult, toata lumea bate din palme, când, după o viață tumultoasă (în special amoroasă), cineva se linistește și se stabilește undeva (expresii verbale care în limba norvegiană includ verbul “a lovi”.
 
Da, știu! Bate la ochi, vor zice unii, dar și norvegienii zic la fel. Cu siguranță că și noi și ei avem multe alte vorbe de duh, însă până una-alta, daca ați zâmbit citind acestea, atunci eu mi-am făcut bine temele.
 
Până data viitoare, vă las un link de ajutor către primele povești din Țara lui Moș Crăciun: https://www.mangalianews.ro/tag/tara-lui-mos-craciun/

Liliana Pintilie, Sandvika, Norway, ianuarie 2021.

”Vă îmbrățișez cu mult drag, din Țara lui Moș Crăciun”.

MN: Alte gânduri scrise atât de inspirat de Liliana Pintilie, corespondenta noastră dragă din ”Nordul îndepărtat” și publicate de Mangalia News, sub genericul ”La pas, prin Țara lui Moș Crăciun”, puteți citi aicihttps://s9.ro/1b09.


Mangalia News, 31.01.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply