Situația implementării programului „Masa Caldă”, în județul Constanța

0
772

farmec.ro
carturesti.ro%20

În contextul progreselor făcute în programul „Masa Caldă”, desfășurat în cadrul POAD, prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA a continuat seria demersurilor pentru implementarea programului în tot județul. Cu sprijinul specialiștilor din Instituția Prefectului, dar și cu partenerii externi, constant sunt identificate soluții pentru ca toți cei care intră în categoriile de persoane defavorizate și care pot primi carduri pentru mese calde, să beneficieze de acest serviciu.

Județul Constanța a primit, în data de 6 noiembrie 2020, un număr de 5.823 de tichete sociale pe suport electronic – carduri pentru mese calde, destinate beneficiarilor finali ai acestei componente a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate POAD:

  • 780 de persoane cu vârsta de 75+ aflate în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, cu venituri modeste, mai mici sau egale cu 800 lei, reprezentând indemnizație socială pentru pensionari sau alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite prin casele teritoriale de pensii;
  • 43 de persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoane/familii care au fost evacuate și familii cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

În perioada 11 – 13 noiembrie 2020, Instituția Prefectului Județul Constanța a predat către  U.A.T.- urile din județ cardurile individualizate cu numele și CNP-urile beneficiarilor finali,  pentru a fi distribuite acestora: 2.698 de carduri în mediul urban (46,33%) și 3.125 de carduri în mediul rural (53,67%).

Cardurile sunt alimentate cu 180 lei lunar, primele viramente fiind efectuate în cursul lunii decembrie 2020, corespunzător ultimelor 4 luni din anul trecut, respectiv perioadei septembrie – decembrie 2020.

Beneficiarii posesori ai cardurilor de mese calde, pot achiziționa numai hrană gătită, în valoare de cel mult 40 lei/zi, de la furnizori de mâncare preparată – unități de alimentație publică din tot județul, indiferent de localitatea de domiciliu.

În prezent, din cele 70 de U.A.T. – uri componente ale județului Constanța:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
  • în 58 de U.A.T.-uri programul POAD mese calde este în plină desfășurare: în 27 dintre ele beneficiarii folosesc cardurile atât la nivelul localității de domiciliu, cât și la nivelul altor localități, de unde comandă în mod independent mâncare preparată de la unități de alimentație publică, parteneri afiliați SODEXO, iar în 31 de U.A.T.-uri furnizarea de mese calde se asigură beneficiarilor în cadru organizat prin implicarea primăriilor, în anumite zile din săptămână, prestabilite, prin livrare la domiciliu sau în anumite puncte din localitate, de unde mâncarea este ridicată de beneficiari sau de aparținătorii acestora;
  • la nivelul a 11 U.A.T.-uri nu a început încă livrarea de mese calde către beneficiari, deși există intenție și implicare din partea primăriilor, din cauza duratei de operaționalizare a unităților de alimentație publică din aria acestora sau a localităților învecinate;
  • un singur U.A.T. nu a ridicat cardurile pentru mese calde.

Guvernul României vine în sprijinul categoriilor de persoane cele mai defavorizate, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru asigurarea de masă caldă prin proiectul derulat de Ministerul Fondurilor Europene și finanțat prin Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).

În județul Constanța, responsabilă de implementarea Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), este Instituția Prefectului.

„Cu toții am înțeles importanța acestui program, prin intermediul căruia mii de locuitori ai acestui județ au parte de mese calde. Văd foarte multă implicare în rândul colegilor mei, dar și în rândul unora dintre parteneri, iar aici mă refer la emitentul cardurilor – SODEXO, cu care am avut ieri o discuție și cu care am punctat mai multe aspecte importante, cum ar fi autorizarea cât mai rapidă și facilă a operatorilor economici care oferă mese calde prin intermediul cardurilor. De asemenea, mă bucură faptul că foarte mulți agenți economici au răspuns apelului nostru și al autorităților locale. Dacă, la început, în program erau incluse doar 31 de unități de alimentație publică din 6 U.A.T.-uri, acum vorbim de nu mai puțin de 88, care oferă în prezent mese calde beneficiarilor finali din 42 de comunități constănțene.

Am observat o implicare importantă și din partea autorităților locale. Unii primari au făcut tot posibilul ca oamenii din localitățile lor să beneficieze de acest ajutor. Mai sunt și excepții, dar sper că, în foarte scurt timp, și în localități în care programul fie nu a demarat, fie se mișcă mai greu, să vedem o schimbare. Lansez un apel către toți edilii din județ să depună eforturi în acest program, pentru că o fac pentru binele celor care i-au învestit cu încredere. Este păcat ca oamenii să aibă un drept, un beneficiu, dar să nu fie sprijiniți tocmai de cei îndrituiți în acest sens”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.

 

UPDATE: Cele 11 localități în care nu a început încă livrarea de mese calde către beneficiari sunt: Castelu, Cobadin, Corbu, Dumbrăveni, Horia, Independența, Istria, Lumina, Ovidiu, Saraiu și Tuzla.
Facem mențiunea că, în fiecare dintre aceste U.A.T.-uri, autoritățile locale au făcut eforturi pentru implementarea programului. Livrarea meselor calde va începe, însă, după ce unitățile de alimentație publică din localitățile amintite, sau din cele învecinate, se vor înregistra în sistem. De exemplu, Ovidiu a propus șase furnizori, din care trei au primit contractele, unul a și semnat contractul, mai are doar de comunicat codul POS-ului. Urmează să semneze și ceilalți doi furnizori.
Singurul U.A.T. care nu și-a ridicat cardurile pentru mese calde este Vulturu.

Instituția Prefectului – Județul Constanța.


Mangalia News, 20.01.2021.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply