Mariana Mihuț – Pictură naivă | Tablouri animate | Foto/VIDEO

0
4671

farmec.ro
carturesti.ro%20
Mariana Mihuț reprezintă a patra generație din renumita familie de pictori din Hălmăgel, Brusturi, județul Arad.
IARNA,
de Nicolae Labiș.
Totu-i alb în jur cât vezi,
Noi podoabe pomii-încarcă
Și vibrează sub zăpezi
Satele adormite parcă.
Doamna iarnă-n goană trece
În calești de vijelii,
Se turtesc pe geamul rece
Nasuri cârne și hazlii.
Prin odăi miroase a pâine,
A fum cald și amărui.
Zgreapțănă la ușă-un câine
Să-și primească partea lui…
”Amintirile păstrate în albumul sufletului și așternute în culori pe o pânză, sunt singurele care nu-ți pot fi luate vreodată”.
Tablouri animate, cu lucrări realizate de Mariana Mihuț:

 

”Ne-am născut, am copilărit, am crescut, chiar dacă unii dintre noi doar în vacanțe, la sat. Și păstrăm cu noi toată viața, în același loc în care ne ținem copilăria, imaginile idilice cu sate pline de zăpadă, cu case albe sau de lemn, cu părinții și bunicii nostri pe care îi însoțim la treburile pe care le-au învățat și ei de la bunicii lor. Păstrăm obiceiurile pe care le-am văzut, peisajele în care oi, gâște, văcuțe, câini își văd de ocupațiile lor iar noi suntem într-o joacă continuă și descoperim o lume liniștită și scăldată într-o lumină caldă.
Acolo, la sat, am înțeles trecerea anotimpurilor și rostul lucrurilor făcute la vremea lor, când se face mărul bun de cules, la ce oră pleci la coasă, chibzuința cu care se răspândește, se întoarce și se așază fânul în șură. Unii dintre noi au păstrat atât de vii aceste imagini încât reușesc, după ani, să ni le deseneze și nouă. Într-un mod aparent copilăresc și domol dar, dacă înțelegi întregul, plin de profunzime. Și ne zugrăvesc un sat de care ne amintim cu drag, un sat pe care l-am vrea la fel pentru nepoții noștri.
Mariana Mihuț a stat, în copilărie, pe lângă bunicul său, pictorul Petru Mihuț (în fotografie), într-un sat din Munții Apuseni. Dar dacă pentru mulți copii desenul este o joacă, pentru ea, joaca și iubirea au devenit pictură. Și a pictat satul românesc, cu peisajele, obiceiurile, activitățile, tradițiile sale și a descoperit că privitorii retrăiesc puțin din copilăria lor în tablourile sale. Așa că a continuat să își picteze copilăria și satul și a amintit fiecărui privitor (cu mândrie spus că de multe ori din străinatate), o lume liniștită și bună, în care inima bate într-un ritm mai domol.
Localm aduce aproape detaliile unui tablou, casele în care ne punem capul pe pernă, oamenii care gătesc bucate sănătoase, obiceiurile pe care le găsim doar la sat. Apoi pictăm și păstram în suflet tabloul pe care ni l-am desenat și de care noi și copiii noștri ne vom aminti multă vreme. Un tablou cu oameni, locuri și omenie.

Mariana Mihuț și satele sale minuscule și blânde sunt pe localm.ro, aici:
https://localm.ro/…/Atelier-de-pictura-naiva-Mariana-Mihut

Mangalia News, 10.01.2021. (Mulțumim, doamnei prof. Adriana Popescu, pentru sugestie).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply