”Absențe încercuite” – Expoziție cu lucrări ale sculptorului Maxim Dumitraș, realizate din lemn, alamă și cupru, expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni

0
680

farmec.ro
carturesti.ro%20

Lucrări ale sculptorului Maxim Dumitraș, realizate din lemn, alamă și cupru, vor fi expuse în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, în expoziția intitulată “Absențe încercuite”, ce explorează simbolul cercului prin contopirea diferitelor tehnici. Operele de artă vor putea fi admirate în perioada 15 decembrie 2020 – 31 martie 2021.

Castelul Cantacuzino continuă proiectul prin care aduce în atenția publicului iubitor de artă lucrării ale unor artiști români de renume internațional și, începând din 15 decembrie, Galeria de Artă va găzdui Absențe încercuite a sculptorului Maxim Dumitraș. Expoziția, care se va încheia pe 31 martie, prezintă 20 de sculpturi ale artistului create din lemn și metal, și peste 20 de picturi și colaje, realizate prin tehnica mixtă.

Potrivit dr. Alexandru Chituță, curatorul expoziției, “lemnul sau metalul brut, în cazul nostru bronz, prin idee, studiu, gând și muncă, prin daltă sau foc, prinde viață, armonie, formă, frumusețe… viață, devine lucrare artistică ce poate innobila spațiul construit. (…) Din natură își ia materialul și îl natură îl restituie. Se remarcă aici o sensibilitate și o receptivitate puțin obișnuite față de mediul înconjurător și înfrumusețarea acestuia, lucrările sale putând fi văzute în sălile galeriilor și muzeelor, în mediul civic, dar și pe coamele dealurilor și în poienile înverzite ale munților. În integralitatea sa, opera semnată de Maxim Dumitraș este emoția sublimată a legăturii profunde a artistului cu lumea”.

Astfel, Maxim Dumitraș invită iubitorii de frumos la o simfonie a naturii “presărată cu notele și vibrațiile lemnului alături de sunetele grave ale bronzului într-un aer de solemnitate”. De asemenea, lucrările sculptorului Maxim Dumitraș au o încărcătură simbolică fiind sublime și puternice și explorează veleitățile cercului prin diferite tehnici, de la sculptură în lemn, colaj și pictură.

“După ce am explorat diferite moduri de exprimare, am început să scap de realism și să-mi pierd interesul. Am început să intru în lumea pură, încercând să nu transmit altceva decât o simplă bucurie formală, subliniind desenele pe care mintea mea le-a atras din experiențele mele formale. Nu vreau să repet sau să recreez realitatea, ci mai degrabă să formez nefericirea mea interioară și cunoștințele acumulate pentru a crea o soluție formală – care îmi însumează experiența de viață ca artist alăturându-mi vechii mele căi, noul care va veni”, a declarat Maxim Dumitraș.

Maxim Dumitraș s-a născut pe 27 septembrie 1958 la Sîngeorz-băi și a urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj Napoca. De asemenea, Acesta este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. De-a lungul timpului a avut peste 30 de expoziții personale, unele dintre acestea fiind în țări precum Letonia, Franța, Elveția, Germania, Olanda și Belgia. Totodată, a participat la peste 40 de simpozioane de sculptură, în Turcia, Spania, Franța, Germania și Bulgaria.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziţie fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România și o mare expoziție de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români. De asemenea, Castelul a găzduit expozițiile “Woman in Power”, care a inclus opere de artă semnate de 110 artiste din 13 colecții private, “Books & Arts” și superba “Detaliul Neoromânesc”, ce a reprezentat o incursiune în lumea clădirilor bucureștene ce altădată erau mândria peisajului urban și unde a putut fi explorat mobilier cu influențe Neoromânești realizat de arhitecții atelierului Șezi – Octavia și Lucian Loiș și exemple de Arhitectura Neoromanesca.

De asemenea, vizita dumneavoastră va fi extrem de sigură, datorită măsurilor pe care le respectăm întocmai:
– accesul în spațiul muzeal al Castelului Cantacuzino este permis numai cu purtarea măștilor de protecție. Masca trebuie să acopere gura și nasul. Nu vom accepta NICIO ABATERE de la această regulă.
– la intrarea în curtea Castelului, vizitatorilor se măsoară temperatura corporală. Accesul persoanelor care prezintă simptome ale unor afecțiuni respiratorii sau temperatură peste 37,3 grade va fi restricționat.
– la intrarea în curtea Castelului Cantacuzino vor fi amplasate dispensere cu dezinfectant, acestea fiind disponibile în mai multe zone ale grădinii, inclusiv la intrarea în muzeu.
– vizitele se vor desfășura astfel încât să fie păstrată distanța de 2 metri între persoane, cu un număr limitat de vizitatori.
– spațiul muzeal va fi aerisit și dezinfectat periodic.


Mangalia News, 15.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply