“Aprindeți lumânările!”, este îndemnul lunii decembrie | Tenn lys! | Episodul 3 | La pas, prin Țara lui Moș Crăciun, cu Liliana Pintilie | VIDEO

0
1063

Această duminică este una mai specială, pentru că anul acesta coincide și cu sărbătoarea Sf. Lucia, despre care am să vă povestesc câte ceva. Lucia s-a născut în Sicilia anului 280. Copil fiind, Lucia s-a rugat lui Dumnezeu să o vindece pe mama sa grav bolnavă, promițând în schimb să cumpere daruri celor săraci cu banii pe care mama îi strânsese pentru ea, zestrea Luciei. Dumnezeu a ascultat rugăciunea credinciosioasei Sale și a vindecat pe mama ei, iar Lucia s-a tinut de promisiune. Fapta sa nu a fost însa pe placul mai marilor vremii de atunci, care s-au arătat nemulțumiți de credința în Dumnezeu mărturisită de Lucia și, în ciuda vârstei fragede, au comndamnat-o la moarte în chinuri groaznice, într-o zi de 13 decembrie. Lucia a fost martirizată în anul 300 de către Biserica Catolică, fiind recunoscută și acceptată mai târziu și de Biserica Ortodoxă. 

Sărbătorirea ei în rândul țărilor scandinave, Finlanda și Islanda se notează pentru prima dată în Suedia anilor 1850, când în dimineața zilei de 13 decembrie puteau fi văzute femei îmbrăcate în rochii lungi albe și cu coronițe aprinse (lumânări) pe cap, având cu dânsele făclii aprinse, cântând și ducând pe brațe mâncare și băutură, într-o procesiune plină de lumină. Tradiția este posibil sa fie împrumutată de la nemți, unde era obișnuit acest ritual, însă dovezi precise nu există în acest sens. Ceremonia fie că amintește de Lucia, al cărui nume vine din latinescul “lux” = lumină, fie că este sărbătorită în cea mai lungă noapte din an potrivit calendarului iulian. Un lucru este cert și anume că sărbătorirea Sf. Lucia în Norvegia a devenit foarte populară în grădinițe și școli. Copiii, gătiți asemeni femeilor, fac un tur al școlii sau grădiniței lor, ba chiar trec și prin fața căminelor de îngrijire bătrâni, spre a le bucura ochii, urechile și sufletul. 

Cu sau fără legătură cu sărbătorirea Sf. Lucia (încă nu mi-e clar), versurile celei de a treia strofe din cântecul “Tenn lys”, fac trimitere la aceleași valori. Să aprindem, deci, trei lumânări în memoria celor ce au luptat pentru dreptate și libertate, în orice colț al lumii. Să păstrăm în noi speranța într-o lume mai bună, înălțând o rugăciune pentru binele întregii omeniri. 

Tenn lys, tre lys skal flamme, for alle som må slåss
for rettferd og for frihet, de trenger hjelp fra oss
må ingen miste motet før alle folk er ett
Tenn lys, for dem som kjemper, for frihet og for rett.

……………………………….

Aprindeți lumânările, trei lumânări să ardă pentru cei ce luptă
pentru dreptate și libertate, cei ce au nevoie de ajutor. 
Să nu-și piardă nimeni curajul, înainte să fim cu toții unul,
Aprindeți lumânările pentru cei ce luptă pentru libertate și dreptate. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De ce rezonez atât de mult cu un cântec scris în altă limbă, pentru altcineva decât poporul meu? Poate pentru că și noi avem martirii noștri de care îmi amintesc, pentru că vine Crăciunul, pentru că în fiecare decembrie îmi amintesc de cei ce nu mai sunt și care au murit în ’89, pentru ca eu azi să mă pot exprima liber. Eu cred că lumina din oameni e mai spornică, mai frumoasă, mai de folos, când e dăruită cu bucurie prin simpla rugăciune. Căci Dumnezeu este Lumina și niciun întuneric nu este întru EL”, spune evanghelistul Ioan.

Duminică binecuvântată, vă doresc tuturor și vă las în compania celei de a treia strofe: 


Liliana Pintilie, Sandvika, Norway, decembrie 2020. 

”Vă îmbrățișez cu mult drag, din Țara lui Moș Crăciun”.

MN: Alte gânduri scrise atât de inspirat de Liliana Pintilie, corespondenta noastră dragă din ”Nordul îndepărtat” și publicate de Mangalia News, sub genericul ”La pas, prin Țara lui Moș Crăciun”, puteți citi AICI.


Mangalia News, 13.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply