LIDERI – NĂSCUȚI SAU CREAȚI? | Un articol semnat de Florian Marin, președinte FSLR

0
768
starshiners.ro%20

LIDERI – NĂSCUȚI SAU CREAȚI? | Un articol semnat de Florian Marin, președinte FSLR.

Organizațiile sindicale se confruntă cu o scădere a numărului de membri, situație întâlnită în majoritatea statelor europene. De asemenea, putem identifica un trend de îmbătrânire a activului sindical, pe fondul îmbătrânirii populației și a forței de muncă la nivelul Europei. Nu în ultimul rând, digitalizarea a contribuit într-o manieră brutală la influențarea țesutului social, astfel că aceasta a afectat inclusiv organizațiile sindicale. În toată această dinamică, leadership-ul sindical trebuie să se adapteze și să facă față unor provocări inedite, cum ar fi digitalizarea sau globalizarea. Persoanele cele mai expuse din piața muncii sunt tinerii.

Criza din 2011 a evidențiat în mod clar faptul că tinerii au fost cei mai expuși turbulențelor pieței muncii, o dovadă clară fiind șomajul îngrijorător de mare în rândul tinerilor, dar și apariția conceptului de tinerii NEETS (not in school, education or training). Toate acestea sădesc nevoia existenței unor lideri tineri în mișcarea sindicală. De altfel, întinerirea leadership-ului sindical constituie un demers cu sens, deoarece aceștia sunt mai receptivi și capabili să internalizeze schimbarea, atât la nivel personal cât și la nivel organizațional. Problematica întineririi leadearship-ului sindical este una dificil de gestionat, deoarece munca se reprezintă pe ea însăși iar tinerilor le este foarte dificil să obțină un contract de muncă pe perioada nedeterminată sau să beneficieze de contracte de muncă stabile.

În general, nivelul de productivitate redus livrat de tineri coroborat cu presiunea pe flexibilizarea sistemului de relații industriale constituie elemente care împiedică accesul tinerilor la piața muncii respectiv împiedică inclusiv organizarea acestora în sindicate. Mai mult decât atât, tinerii sunt extrem de volatili și extrem de mobili, astfel că lipsa obligațiilor le permite să renunțe ușor la un loc de muncă sau să se deplaseze într-o altă regiune sau țară cu locul de muncă. Psihologia și așteptările tinerilor sunt relativ diferite de revendicările sindicale dar și de agenda publică a marilor centrale sindicale. Accesul tinerilor în top managementul organizațiilor sindicale este o chestiune imperativ necesară pentru supraviețuirea organizațională dar și pentru conectarea agendei sindicale la întreaga paletă de așteptări a lucrătorilor, indiferent de vârstă.

Un prim pas în vederea construirii unor tineri lideri în mișcarea sindicală trebuie să faciliteze și să motiveze accesul tinerilor în sindicate pentru ca aceștia să fie familiarizați cu modalitatea de organizare și funcționare a unui sindicat. Deși există multă polemică pe marginea existenței unor abilități născute la nivelul unui individ pentru asigurarea unui nivel de leadership calitativ, se apreciază că se poate livra un nivel de ridicat de calitate în procesul de reprezentare sindicală cu abilități învățate.

Înțelegerea procesului de reprezentare sindicală, a sistemului de relații industriale, a piețelor, a contractului social, a globalizării acum și a digitalizării reprezintă deprinderi care pot asigura un nivel ridicat de leadership. Toate aceste cunoștințe sunt imperativ necesare în procesul de negociere la nivel de contract colectiv de muncă. Aceste cunoștințe trebuie completate cu o serie de abilități și trăsături mult mai greu de asimilat.

Controlul emoțional, capacitate de persuasiune, empatie, capacitatea de motiva, încredere, curaj, integritate, inspirație, pasiune sau răbdare sunt trăsături ale unui lider care deși se pot învăța de către orice persoană nu sunt utilizate sau folosite cu aceiași eficiență în comparație cu un o persoană care dispune de aceste caracteristici nativ.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Un lider care integrează nativ majoritatea caracteristicilor anterior menționate sunt mult mai adaptați culturii organizaționale specifice organizațiilor sindicale. În situația în care există deschiderea și motivația necesară, o persoană poate deveni lider într-o organizație sindicală, acesta având capacitatea să corespundă așteptărilor membrilor de sindicat însă performanța și diferența în reprezentarea sindicală este realizată de persoane care se nasc cu abilități de lideri.

Autor: Florian Marin, membru al echipei de management, președinte FSLR.

Articol publicat în publisind.ro.


Mangalia News, 12.12.2020.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply