Eximbank USA este pregătită să ofere sprijin financiar României pentru investiții în energie

0
920

farmec.ro
carturesti.ro%20

Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a avut o întâlnire de lucru cu o delegație a Eximbank USA, condusă de preşedintele  Eximbank USA, Kimberly Reed. La această întâlnire au participat și E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București și Adrian Constantin Volintiru, CEO SNGN Romgaz.

Această întâlnire vine în continuarea vizitei pe care ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a avut-o în SUA, în luna octombrie, în cadrul căreia Guvernul României şi cel al Statelor Unite au parafat un acord interguvernamental privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1 și semnarea memorandumului de înţelegere cu Eximbank privind dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei și infrastructurii rutiere.

În cadrul întâlnirii de astăzi s-a discutat despre sprijinul pe care România îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră. Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon și, odată cu deblocarea investițiilor în Marea Neagră, România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze și energie din Europa.

Președintele Romgaz, Adrian Volintiru, a vorbit și despre intenția Romgaz de a construi o fabrică de methanol. Pentru acest plan, Romgaz are nevoie fie de un investitor pentru construirea fabricii, fie de un un partener alături de care să investească în producerea de metanol.

Excelența Sa Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a subliniat importanța securizării independentei energetice a României și a adăugat că vizita în România a preşedintelui Eximbank U.S., Kimberly Reed, evidențiază angajamentul Statelor Unite față de țara noastră.

Kimberly Reed a precizat că intenţia Exim U.S. este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Președintele Eximbank a spus că bazele dezvoltării proiectelor din domeniul energetic au fost puse prin Memorandumul de Înţelegere cu Exim U.S., semnat la Washington.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“Avem un istoric bun împreună și dorim să vă fim de ajutor în continuare, următoarele luni”, a declarat Kimberly Reed, Președinte EXIM Bank. De asemenea, aceasta a precizat că Eximbank U.S. este pregătită să acorde finanțare și pentru alte proiecte, însă  partea română trebuie să aplice, iar dacă proiectele depuse se încadrează în standardele cerute, se semnează o colaborare sau un acord între părți, precum cel semnat în luna octombrie cu ministrul Virgil Popescu pentru Cernavodă.

În cadrul vizitei în România, delegația Eximbank US s-a întâlnit marți, 08 decembrie cu CEO Nuclearelectrica, la centrala de la Cernavodă, pentru a discuta despre realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4, iar miercuri,  Kimberly Reed a avut întâlniri cu Nicolae Ciucă, Premierul interimar, la Palatul Victoria și cu ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu.

”Relația de cooperare România – SUA a cunoscut astăzi o nouă etapă de dezvoltare. Am semnat, în prezența premierului interimar Nicolae Ciucă, a Excelenței Sale Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, Kimberly REED, Președinta EXIM Bank SUA și a vicepremierului Raluca Turcan, acordul interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect important pentru România”, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. (București, 09 decembrie 2020).


Mangalia News, 10.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply