Orlando Nicoară – La rece, după alegerile de duminică, 6 decembrie 2020

0
899

Orlando Nicoara: La rece, dupa alegerile de ieri:

– Este cea mai slabă participare la alegeri de după ‘89. Aproape 32% dintre cei cu drept de vot și-au exercitat opțiunile. Sigur, pandemia e de vină, dar cred că există și o doză mare de lehamite.

– Democratia functioneaza pe baza de vot, iar votul trebuie respectat.

– PSD a castigat alegerile. Chiar daca nu obtine un rezultat cu 3 in fata, asa cum si-a propus, voturile de ieri ii asigura o gura mare de oxigen pentru urmatorii patru ani. PSD era pregatit de Opozitie, orice procent in plus scos valideaza noua echipa de conducere. Faptul ca au castigat aceste alegeri, dupa ce au fost in genunchi la Europarlamentare si Prezidentiale, le asigura o tranzitie lina de la epoca Dragnea/Dancila la epoca Ciolacu/Grindeanu/Dincu.

– PNL nu reuseste sa treaca de 30%, asa cum si-a propus. Prezenta scazuta la vot, atacurile USR-ului, balbele de comunicare din ultimele saptamani, inchiderea si deschiderea pietelor, pandemia, inchiderea scolilor, alti factori, i-au dus la acest scor. Marele lor atu este presedintele Iohannis, care le poate da formarea guvernului.

– USR-PLUS pierde multe procente comparativ cu Europarlamentarele de anul trecut. Pentru ei aceste alegeri sunt un esec, indiferent cum le vor ambala din vorbe. Iar unul din lideri, Dan Barna, arata inca o data, prin desconsiderarea votantilor PSD, ca nu intelege nimic din felul in care functioneaza politica si democratia. Sa dai vina pe ”Pesedismul coclit” cand PSD castiga un numar dublu de voturi comparativ cu alianta ta este un derapaj. Rezultatul arata si ca nu poti sa “tragi” de votantii de dreapta sperand ca sunt ultra mega elastici si nu se rup. In ultimele saptamani de campanie USR nu a facut nimic altceva decat atacuri la PNL. Plus derapaje oribile, precum cel al lui Emanuel Ungureanu, care l-a facut betiv, in direct, la Antena 3, pe Ludovic Orban, sau sondajul trimis catre toata baza de date cu intrebari despre ce parere avem daca fiica noastra s-ar casatori cu un penelist. Strategia dreptei sintetizeaza cel mai bine proverbul “cand doi se cearta, castiga al treilea”.

– Alegerile de ieri marcheaza retragerea din politica a doi fosti premieri. Calin Popescu Tariceanu pleaca, probabil, definitiv, din politica romaneasca, iar Victor Ponta, prin neintrarea ProRomania in parlament, se retrage temporar. E tanar, nu cred ca va abandona politica, doar se va regrupa pentru 2024.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Riscul ca PMP sa rateze intrarea in parlament, acum e primul sub linie, cu 4,88%, este si consecinta lipsei lui Traian Basescu din aceasta campanie. Cu exceptia catorva postari pe facebook, si alea atacuri la PNL/Iohannis, Basescu a fost inexistent.

– AUR, Alianta pentru Unirea Romanilor, este surpriza acestor alegeri. E un partid nou, care a exploatat cel mai bine pandemia si restrictiile impuse. E un partid “contra”, care ii grupeaza pe cei ce resping purtarea mastii. E un partid anti sistem. E un partid nationalist care reactiveaza romanii conservatori si nationalisti, cei apropiati de biserica si de respingerea “strainilor” care ne-au transformat in “colonie”. Surpriza vine din votul obtinut in Spania si Italia, unde traiesc cele mai mari comunitati de romani. O surpriza partiala daca analizam faptul ca Dispora nu e reprezentata doar de tinerii din banci sau multinationale, ci si de cei care au plecat la cules capsuni sau sa se angajeze in abatoare, preferand sa ramana si sa se integreze, impreuna cu familiile, departe de tara. De urmarit evolutia lor, tinand cont ca au declarat, aseara, ca nu vor intra in nicio alianta. Cum spuneam mai sus, votul trebuie respectat. Cei care au votat AUR sunt tot romani, au drepturi la fel ca toti ceilalti. Desconsiderarea lor in loc sa-i intelegem ar fi o eroare.

Ce urmeaza?

– Cel mai probabil o coalitie PNL USR UDMR sustinuta de minoritati. O alianta fragila, care are sanse mici sa guverneze 4 ani. Atacurile reciproce, chiar daca vor fi reduse la tacere, au lasat rani care nu se vor inchide usor. Negocierile vor fi dificile, pentru ca USR isi va juca toate cartile din mana, alea putine pe care le are, in conditiile in care PNL, in urma votului slab obtinut, nu poate guverna doar cu UDMR, PMP (daca va face pragul) si minoritati.

– PSD va incerca o coalitie dar sansele de reusita sunt mici. Matematic poate guverna intr-o alianta cu AUR, UDMR si minoritati. Practic, UDMR si AUR sunt incompatibili si e greu de crezut ca se vor aseza la aceeasi masa. Cel mai probabil vor ramane in Opozitie, se vor antrena pentru 2024 si vor astepta ca PNL si USR sa se certe.

– 4 ani liberi de alegeri. Dupa maratonul din ultimii doi ani, teoretic avem 4 ani fara alegeri. Bine, de fapt sunt 3, pentru ca 2024 va incepe cu alegerile locale. Practic e posibil sa fim chemati din nou la urne, pentru niste anticipate.

– Indiferent cine va guverna si in ce formula, depolitizarea sanatatii si a invatamantului este obligatorie. Plus folosirea cu cap a miliardelor venite de la UE.

Orlando Nicoara, luni, 7 decembrie 2020.


Mangalia News, 07.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply