Valentin Tanase: ”1 Decembrie este Ziua Națională a României, aniversarea încununării unui vis de veacuri al unor întregi generații. Istoria ultimului secol ne-a învățat însă că este un drept care trebuie apărat în continuare”

0
1667

farmec.ro
carturesti.ro%20

Valentin Tanase: ”1 Decembrie este Ziua Națională a României, aniversarea încununării unui vis de veacuri al unor întregi generații. Istoria ultimului secol ne-a învățat însă că este un drept care trebuie apărat în continuare”.

”La mulți ani, tuturor românilor din țară și de pretutindeni, de Ziua noastra Nationala, zi in care la Alba Iulia, cetatea de suflet a neamului, a fost votata Unirea vesnica a Transilvaniei, Maramuresului si Banatului cu patria mama, România si unde copilul pe atunci, Lucian Blaga a venit sa vadă si el “România dodoloață”. A fost ziua in care regele Ferdinand si regina Maria au revenit triumfal in Bucurestiul eliberat la sfarsitul Primului Razboi Mondial, moment in care Armata Română i-a înmânat regelui însemnele rangului de mareșal, cel mai inalt grad in ierarhia militara si i-a adus la cunostinta hotararea de unire a Transilvaniei cu țara. A fost una dintre zilele astrale ale intregului neam, sub umbra protectoare a celui dintai voievod unificator, martir pentru sentimentul național, Mihai Viteazul. La Mulți Ani, tuturor celor care simt și cred românește! Este o onoare să fim români!” (1 Decembrie 2015).

1 Decembrie este Ziua Națională a României. Pentru unii dintre noi, ea este doar o zi liberă în calendar, potrivită pentru relaxare și petrecere. Pentru foarte mulți însă, este aniversarea încununării unui vis de veacuri al unor întregi generații, al unor destine nenumărate care s-au sacrificat unui ideal fără a apuca să îl vadă împlinit.

24 ianuarie ar putea fi, la rândul său, ziua națională, ziua când, în 1859 s-a făurit nucleul statului român prin unirea Moldovei cu Țara Românească.

9 mai, ziua în care în 1877 România și-a proclamat independența poate fi, de asemenea, ziua națională. Și 10 mai, care vreme de 81 de ani a fost ziua națională, ar putea redeveni ceea ce a fost. A fost ziua când în 1866, tânărul prinț Carol de Hohenzollern a depus jurământul ca domnitor al României, ziua când el a promulgat, în 1877, independența de stat a României, după proclamarea ei în parlament în ziua precedentă și totodată ziua când, în 1881 România independentă a devenit regat.

La fel ar putea fi și ziua de 27 martie, zi în care în 1918, Basarabia a revenit la patria mamă, ca și ziua de 28 noiembrie, când în același an astral 1918, Bucovina s-a reîntors între hotarele țării.

Dar ziua care a împlinit toate aspirațiile a fost la 1 Decembrie 1918, atunci când în vechea cetate Alba Iulia, Transilvania, Crișana, Maramureșul și Banatul s-au unit, după jertfe și sânge, cu România, adunând împreună majoritatea fraților români între hotarele vechii Dacii. Le-a fost dat străbunicilor noștri destinul de a împlini acest ideal. Istoria ultimului secol ne-a învățat însă că este un drept care trebuie apărat în continuare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Este rândul nostru să păstrăm și să apărăm ceea ce ne-au lăsat cei de dinaintea noastră și să nu uităm că suntem români, oriunde ne-am afla. Să luăm literele care compun numele Romînia (cu grafia veche cu î din i) și să le așezăm în altă ordine. Vom obține “om în rai”. Nu este ușor, dar depinde doar de noi să facem din România un rai”. (1 Decembrie 2020).

”La mulți ani România, La mulți ani, români!”


Mangalia News, 01.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply