Guvernul a aprobat Memorandumul privind încadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia

0
748

farmec.ro
carturesti.ro%20

În ședința din data de 18 noiembrie Executivul a aprobat un memorandum pentru încadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA (CE Oltenia), în valoare de 1.326,7 milioane euro, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, pentru perioada 2021-2025.

În noul context european, care pune accent pe decarbonare, CE Oltenia trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe, prin înlocuirea capacităților existente cu unele mai puțin poluante, prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie. În baza OUG nr. 12/2020, CE Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare, pentru care nu a putut rambursa împrumutul și dobânzile aferente. Astfel, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a prenotificat Comisiei Europene o propunere privind Planul de restructurare al companiei.

Planul de restructurare și de decarbonare a luat în calcul diversificarea mixului intern de surse de producție a energiei electrice la nivelul CE Oltenia, pe termen mediu și lung, prin implementarea până în anul 2025 a unor măsuri tehnice și tehnologice, măsuri organizaționale și manageriale, măsuri de protecția mediului și financiare. Planul de restructurare vizează construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Rovinari, Turceni și Ișalnița, cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW, reabilitarea și modernizarea microcentralei de la Turceni cu o capacitate intalată de 10MW și dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale, cu o capacitate instalată totală de cca 1300 MW, la Ișalnița și Turceni.

Ajutorul de stat de restructurare se va acorda Complexului Energetic Oltenia în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2025, sub forma de grant și sub forma unui împrumut/ împrumuturi cu garanție de stat, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor cu certificatele de CO2, cheltuielilor curente și a investițiilor în activele existente. Plata ajutorului de stat se realizează în tranșe și va face obiectul unei corecții anuale, pe baza costurilor și veniturilor efective înregistrate de CE Oltenia, inclusiv a ajutorului de stat acordat.

Acordarea ajutorului de stat este condiționată de aprobarea acestuia de către Comisia Europeană. Ulterior aprobării, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va iniția actele normative și administrative necesare acordării măsurilor ajutorului de restructurare și va monitoriza implementarea Planului de restructurare.


MangaliaNews, 19.11.2020.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply