CARTEA DE DUMINICA | Dobrogea culturală, între Constanța și Balcic | Istorie, patrimoniu, peisaj [galerie FOTO]

0
1464

CARTEA DE DUMINICA | Dobrogea culturală, între Constanța și Balcic | Istorie, patrimoniu, peisaj [galerie FOTO].

REZUMAT

De la zonă de importanţă strategică, la spaţiu de creaţie artistică şi la peisaj cultural complex şi diversificat, de importanţă local-regională şi chiar internaţională, zona Dobrogei şi a Cadrilaterului prezintă un rol deosebit în istoria factuală şi în istoria culturală a poporului român.

În acest teritoriu al Romaniei Mari se regăsesc obiecte şi obiective de patrimoniu multicultural, multietnic şi natural al căror trecut şi importanţă în istoria naţională sunt încă puţin (re)cunoscute în prezent. Acest volum propune o incursiune culturală în peisajul dobrogean şi pe malurile vechiului Cadrilater, urmărind a pune în lumină unele dintre cele mai spectaculoase obiective culturale pe care aceste zone le cuprind. Uitate şi neglijate, acestea merită o atenţie deosebită atât din partea specialiştilor, cât şi din partea marelui public care îşi petrece vacanţele estivale pe ţărmul Mării Negre fără însă a fi informat de faptul că arida Dobroge sau peisajele de la sud de graniţă ascund adevărate comori de multe ori abandonate.

Textul poate fi citit ca o hartă. Ascunde indicii care permit celor ce îl parcurg să descopere valori uitate ale României. Prezintă obiective de patrimoniu şi de peisaj cultural cu o valoare deosebită, dar atinge şi subiecte sensibile adesea ignorate din istoria, mai tragică, a ţării.

Volumul este așadar o hartă modernă a unor piraţi în căutare de comori culturale, iar scopul ei principal nu este doar de a ajuta la descoperirea acestora, ci mai ales de a crea premisele unei mai bune administrări şi ale unei mult dorite restaurări şi conservări adecvate a acestora.

COORDONATOR PROIECT: Alexandru Mexi.

AUTORI: Delia Bălăican, Wendy Laura Cînţa, Ştefania Dinu, Sebastian Ionescu, Oana Marinache, Alexandru Mexi, Diana Slav, Silvia Vrânceanu Nichita, Raluca Zaharia.

PREFAŢĂ: Doina Păuleanu.

Publicitate

ILUSTRAȚII ȘI FOTOGRAFII: Rebecca Bedelean, Octavian Carabela, Constantin Cheramidoglu, Cristian Gache, Sebastian Ionescu, Oana Marinache, Diana Slav, Serena Ţenea, Livia Zaharia.

Proiectul cultural „Revitalizarea patrimoniului cultural românesc în Dobrogea şi Cadrilater” este realizat de către Asociația ARCHÉ, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Asociației Peisagiștilor din România, Asociația Istoria Artei și Muzeul Naţional Cotroceni.

Pe lângă partenerii principali, proiectul este susținut de Arhivele Naționale ale României, Centrul Local Constanța „Cercetașii Marini”, al Organizației Nationale Cercetașii României, Muzeul Național Peleș, Clubul de jurnalism Tineret în (re)Acțiune al Asociației de Tineret „Eu, tu și ei” și Diana Slav – Constanța La Pas.

Broșura poate fi citită și descărcată de aici: Dobrogea culturală, între Constanța și Balcic

MN: Mulțumim pentru recomandare și pentru materiale, Maestre Victor Ravini. Articolele semnate de Victor Ravini în Mangalia News, pot fi vizionate AICI.


Mangalia News, 15.11.2020.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele