O câmpie cu iarbă de mare întinsă pe 785.000 de metri va fi plantată sub apă, în sudul litoralului românesc, de la Agigea până la Vama Veche.
Mai mult decât atât, în stațiunea care adăpostește și rezervația de căluți de mare, vor fi construite, artificial, și 12 structuri subacvatice, pentru a ajuta ecosistemul Mării Negre. Proiectul ar trebui finalizat în 3 ani.
Câmpia subacvativă face parte din proiectul de lărgire a plajelor. Cum zone întregi, aflate în apă, vor deveni uscat, ecosistemul va fi afectat pe hectare întregi. Așa că pentru a echilibra balanța, cercetătorii vor planta iarba de mare.
Bogdan Bola, director ABDL: “Câmpiile acestea vor fi plantate mai ales pe zona de sud a litoralului nostru, cea mai mare câmpie subacvatică va fi în zona Mangalia – Saturn, unde vor fi aproximativ jumătate de milion de metri pătrați, apoi de la Agigea înspre sudul litoralului, Costinești, totate stațiunile din sudul litoralului vor beneficia de astfel de câmpii subacvatice. Iarba de mare nu este o algă”.
Florin Timofte, director tehnic INDM Grigore Antipa: “E vorba de Zostera noltii. Rolul cel mai important al acestei plante este captarea dioxidului de carbon și sechestrarea lui în sediment și crearea de zone în care se poată să apară o biodiversitate ridicată, pentru că în zona respectiva își va găsi adăpost puietul de pește, va fi zonă de reproducere, se va acumula o biodivesitate foarte mare în zonele acestea”.
VIDEO, pe stirileprotv.ro